Ovo je priča o jednoj magičnoj noći i stanju između sna i jave, kada žena dobija posebnu moć i nadljudsku snagu. Želim da ova priča nadahne i inspiriše sve žene da veruju u svoju intuiciju i pozitivnu energiju.

Kad sam saznala da sam trudna, odlučila sam da ću sve loše navike izbaciti i potruditi da imam što prirodniji porođaj. Ultrazvuk i preglede sam odbila, a posvetila se sopstvenoj intuiciju i iskustvu drugih majki.

Pošto živimo na ostrvu, gde je kućni porođaj dozvoljen, slušali smo o različitim alternativnim metodama. Jedna od njih je i tzv. lotus porođaj, gde se pupčana vrpca ne odvaja od placente, već ostavlja da se sama osuši i otpadne, a beba ne doživljava nagli stres, već se polako navikava na novu sredinu u koju dolazi. Krenula sam u potragu za novim iskustvima i informacijama.

Što se porođaj više bližio, bila sam sigurna da želim da se porodim u kućnim uslovima i uz podršku svog partnera.


Mama Natalija o svom lotus porođaju na Kanarskim ostrvima, Foto: Privatna arhiva

U šestom mesecu sam upoznala divnu babicu M, koja me je posećivala i savetovala. Trudnoća ja lepo tekla, uz zdravu ishranu i čestu fizičku aktivnost. U devetom mesecu, na nagovor babice, otišli smo na prvi ultrazvuk koji je pokazao da je beba mala i da mi je termin tek za mesec dana. Svi smo bili prilično iznenađeni. Dve nedelje kasnije, osetila sam prve blage kontrakcije i sutradan pozvala babicu. Odlučili smo da bude uz nas u slučaju da je porođaj krenuo. Posetila nas je i naša draga prijateljica B. Kontrakcije su bivale sve češće ali sve je teklo u najboljem redu, uz šalu i podršku. Kako je noć dolazila, nevreme se bližilo, a bolovi bili sve jači. Pripremili smo mali bazen sa toplom vodom. Voda mi je ublažila kontrakcije kao i naizmenična masaža.

Sati su prolazili, kiša je lila, sve je jale grmelo i sevalo. U jednom trenutku smo se našli u mraku i sa upaljenim svećama. Tople vode više nismo imali, a ja sam bila sve otvorenija i uznemirenija. Moj dragi i babica tada odlučuju da malo odmore, a ja disanjem pokušavam da iskontrolišem nagone. Pokušavala sam da primenim sve metode disanja i vežbi na pilates lopti, ali strah i misli da neću imati dovoljno snage su me polako osvajali. Počelo je da sviće kada mi se babica pridružila. Napravila je pregled i opipala glavicu bebe u kanalu.


Mama Natalija o svom lotus porođaju na Kanarskim ostrvima, Foto: Privatna arhiva

Pošto je beba neko vreme provela u kanalu i nije izlazila, odlučile smo da je vreme za guranje. Kolenima sam se oslonila na loptu, uhvatila je za ruku i na njene signale gurala. U tom trenutku osetila sam veliki priliv energije i nadljudsku snagu. Prvo je izašlo pola glavice, a sa poslednjim nagonom i cela beba. Ja sam bila između jave i sna, sve je oko mene bilo magično. Čula sam plač bebe, kada su mi je partner i babica pružili i položili me na krevet. Stavila sam je na grudi, a još uvek nisam bila svesna malog bića u mom zagrljaju. Ubrzo je izašla placenta, ali i dosta krvi. Pozvali smo doktora, homeopatu, da pregleda bebu. Utvrdio je da je rođen dečkić težak 3700 grama i dug 57 cm.

Pošto se moje krvarenja nije zaustavilo, otišli smo u bolnicu na ušivanje. Beba je bila povezana sa placentom, tako da je mirno i strpljivo čekala sa tatom. Posle tri dana pupčana vrpca se osušila i otpala, i od nje smo napravili tinkturu u alkoholu.


Mama Natalija o svom lotus porođaju na Kanarskim ostrvima, Foto: Privatna arhiva

Posle nekog vremena, babica mi je objasnila da sam bila dosta uska i da beba nije mogla tako lako da prođe, pa da bih, sam se porađala u bolnici, verovatno išla na carski rez.

Moja želja o prirodnom porođaju i kućnim uslovima se ostvarila, što me čini mnogo jačom i još više verujem u žensku snagu i intuiciju.

Mama Natalija

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.