Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama Maja o procesu relaktacije: 'Savetnica za dojenje je dala smisao mojoj borbi‘

'Još uvek se borim', kaže mama petomesečnog dečaka koja sa nama deli svoje iskustvo iz perioda dojenja.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Povodom Nacionalne nedelje dojenja, koja se ove godine obeležava od 30. septembra do 7. oktobra, pozvali smo mame da sa nama podele svoja iskustva u vezi sa ishranom beba. 

Mama petomesečnog dečaka, Maja (34) iz Beograda, otkrila nam je na koji način se bori sa problemima sa kojima se susrela prilikom dojenja, ko joj je najveća podrška u toj borbi i šta poručuje ženama koje se pripremaju za ovaj važan majčinski zadatak.  

Da li dojite bebu?

- Moj sin ima malo više od pet meseci i, usled nekih problema, navikao se na flašicu. Trenutno sam u procesu relaktacije i vraćanja na dojenje, a mogu slobodno da kažem da sam ga dojila četiri meseca.

Pumpica kao pomoć

Koristila sam pumpicu za izmlazanje kada sam imala bol u grudima, a kasnije i za održavanje količine mleka.

Šta je bio najveći izazov i kako ste se izborili sa tim?

- Dojenje je samo po sebi izazov jer se malo radi na edukaciji žena o eventualnim problemima. Još uvek se borim.

Povezane vesti

Pored dojenja, da li ste bebi davali i mlečnu formulu?

- Nažalost jesam, jer nismo na vreme otkrili skraćen frenulum koji je onemogućavao efektno dojenje, pa smo posle intervencije uklanjanja istog, morali da koristimo dohranu u procesu vraćanja bebe na dojenje.

Čija pomoć vam je najdragocenija?

- Prvenstveno mi znači nesebična pomoć moje porodice (suprug, mama, tata i brat), kao i podrška bliskih prijatelja, a uz sve to i ogromna pomoć savetnice za dojenje Dragane, koja je svojom stručnošću dala smisao mojoj borbi.

Šta biste poručili ženama koje se pripremaju za dojenje?

- U svakom trenutku se posavetujte sa savetnicama za dojenje, često rešavanje sitne prepreke može mnogo da znači za zdravo dojenje. I uživajte u dojenju.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica