Povodom Nacionalne nedelje dojenja, koja se ove godine obeležava od 30. septembra do 7. oktobra, pozvali smo naše čitateljke da sa nama podele svoja iskustva u vezi sa ishranom beba.

Ovog puta, pitali smo tri mame u čemu se razlikuje uspostavljanje laktacije između prvog i drugog deteta, ko im je bio najveća podrška na tom putu i šta bi poručili budućima mamama.

Najvažnije je da u dojenju uživamo

"Razlike u dojenju nije bilo puno. Osim početka. Sa prvom bebom je bilo puno straha - da li ću se snaći, da li ću imati dovoljno mleka, i još brdo pitanja koja su me mučila. Svi odgovori su došli sa bebom. Sa drugom bebom sam unapred znala šta treba da radim i sve je bilo lakše, nego sa prvom. Najveće uživanje je bilo gledati ih kako uživaju u dojenju, kako se povezuju sa mnom i raduju se svakom novom obroku.

Iskustvo sa mlečnom formulom"Mlečnu formulu sam koristila po potrebi, uglavnom kada bih ostavila bebu sa nekim ili kada nisam bila u mogućnosti da je podojim. Trudila sam se da je izbegavam“, mama Gordana.„Iz straha da ne bude gladno, prvom detetu sam rano počela da dajem adaptirano mleko, dok sam sa drugim bila odlučnija u odluci da isključivo dojim“, mama Ivana.

Stariju devojčicu sam dojila devet ipo, a mlađu 11 meseci. Najveći mi je izazov bio da prihvate dojenje, da se naviku zajedno sa mnom, da u dojenju uživamo. Najveću pomoć sam dobila, od medicinskog osoblja u porodilištu. Kako pomoći bebi da prihvati dojenje, da se masiram, izmlazam. Sve bitne stvari, koje su potrebne da bebi olakšaju dojenje. Najveća i najbitnija podrška, naravno bio je suprug. 

I sa prvom i sa drugom bebom sam koristila pumpicu za izmlazanje. Bila je neophodna, pogotovo na početku dojenja jer je mleka bilo previše. Kako su bebe rasle, tako su i njihove potrebe za količinom mleka postajale veće, a potreba za pumpicom sve manja.

SAVET MAMAMA: Svakoj ženi koja može, savetujem da doji svoju decu, jer nema lepšeg i boljeg načina da se povežete sa svojim mališanima, i da uživate u njihovom odrastanju. Dojite decu, zbog njih, njihovog zdravlja, a i vašeg."

Gordana (26), mama trogodišnje i jednogodišnje devojčice 


Foto: Mama Gordana

Sa drugim detetom sve je bilo lakše

"U mom slučaju postoji velika razlika između dojenja prvog i drugog deteta. Sa starijom ćerkom sam se dosta namučila i strah je bio preveliki, pogotovo što je odbijala da jede, dok je sa mlađom sve mnogo lakše – strpljivija sam i imam zlatno iskustvo. Prvo dete sam dojila četiri meseca, a drugo još uvek dojim (sada ima četiri meseca). 

Imala sam problem sa uvučenim bradavicama, pa sam u početku koristila veštačke. Takođe, koristila sam pumpicu, i ručnu i električnu, naročito sa prvom bebom koja je bila sitnija i nije imala snage da vuče.  

U periodu uspostavljanja laktacije, neizmerno mi je značila pomoć muža, ali i porodice i prijateljice, koja je medicinski radnik. 

SAVET MAMAMA: Poručila bih mamama da se naoružaju strpljenjem i da budu uporne." 

Ivana (34), mama četvorogodišnje i četvoromesečne devojčice 


Foto: Mama Ivana

Najviše mi je značila pomoć i podrška supruga

"Prvo dete sam dojila deset meseci, a drugo sedam. U mom slučaju nema razlike, jedino što je prvo dete bilo halapljivije, pa je brže sisalo, a drugo dete je bilo pomalo lenjo.

Po izlasku iz bolnice, mleko mi je nadošlo preko noći, pa sam oba puta koristila pumpicu za izmlazanje kako ne bih dobila upalu dojki.

Sve u svemu, nismo imali neki preteran izazov prilikom dojenja. U tom periodu najviše mi je značila pomoć i podrška supruga, jer smo zajedno u svemu kada je u pitanju naša porodica. 

SAVET MAMAMA: Preporučila bih mamama da obrate pažnju na svoju ishranu i unos tečnosti u organizam. Naravno, svaka majka je individua za sebe, svaka ima različit organizam i sam proces dojenja. "

Dragana (28), mama trogodišnjeg dečaka i desetomesečne devojčice


Foto: mama Dragana

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.