Drage mame, želela sam da podelim svoje iskustvo sa porođaja sa spinalnom anestezijom.

Trudnoća je bila uredna, s tim što mi je od osmog meseca curela plodova voda po malo, te do kraja trudnoće nisam znala kako ću se poroditi. Doktor je stalno govorio "videćemo". Tri dana pre termina osetila sam blage bolove, pojavila se sluz, ali i krv. Moj lekar mi je rekao da moram odmah da dođem u bolnicu.

Nakon pregleda, ustanovio je da moram hitno na carski rez i predložio spinalnu anesteziju jer sam doručkovala (pri totalnoj anesteziji hrana može da se vrati u pluća i da nastane gušenje). Od uzbuđenja i straha nisam mogla da se setim šta ta vrsta anestezije podrazumeva (iako sam pre porođaja bila upućena), dok mi anesteziolog u sali nije pojasnio da od stomaka na dole ništa neću osećati, ali da ću biti budna. Držali su me kada su me boli u kičmu - prvo su merili gde treba, a zatim sam osetila neku "sajlicu", ali me ništa nije bolelo.

Kada su mi dali anesteziju, bila sam relaksirana kao da sam na masaži (verovatno su mi dali i neke tablete za smirenje). Pritom, pritisak mi je na prijemu bio 160/100, a tokom trudnoće nešto manji uz terapiju.

Kada je došao trenutak da me seku, zamolila sm ih da stave paravan kako ne bih ništa videla. I odjednom shvatam da mi doktor pokazuje sinčića koji me pravo gleda u oči. Suze su mi navrle. Počinje muzika (čak me i pitaju da li imam neku muzičku želju!). Nikakav bol nisam osetila, ništa! Sve je proteklo kako treba.


Carski rez sa spinalnom anestezijom; Foto: Profimedia

Nisam smela da dižem glavu zbog kasnijih glavobolja narednih pet sati, podigla sam je samo kad su mi doneli bebu na blic. Morala sam i da pijem dosta tečnosti. Anestezija je nakon nekog vremena popustila i mogla sam da se pomerim kada su sestre došle da menjaju posteljinu. Nakon nekog vremena, osetila sam drhtavicu i jezu, nekontrolisanu, čak su i zubi počeli da mi zvekeću. Nisam znala šta se dešava - da li je od straha ili anestezije. Bila sam u neizvesnosti koliko će to da traje, ali je ubrzo prestalo.

Da mi je neko pričao da ću tako da se porodim ne bih verovala. Preporučila bih svima jer je bezbolno. Jedino ustajanje malo teže ide, kao i posle svakog carskog reza. Takođe, želela bih da istaknem da sam se porodila u Loznici gde to nije toliko zastupljeno kao u drugim zemljama.

Mogla bih tako i desetoro dece roditi, mada sestre u bolnici kažu da je bolje totalna anestezija. Ne želim nikoga da plašim, ja sam prošla super s obzirom šta se sve priča o toj vrsti anestezije. Zamislite da sedite sa prijateljicom, smejete se, i dok popijete kafu, vi se porodite i to ništa ne osetite, nikakve bolove.

Drago mi je ako sam nekoj trudnici koja je u nedoumici, a želi da se porodi na ovaj način, bar malo pomogla.

Mama Milica

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.