Ovom pričom želim svim parovima koji se bore sa sterilitetom da poručim da nikada ne odustanu. 

Prva moja trudnoća, 2004. bila je vanmaterična. Hitna operacija, plod u jajovodu. Ožiljak kao posle carskog, 15 dana u bolnici. Posle par meseci, HSG, na živo, zapušeni jajovodi, prepuni priraslica. Laparaskopija 2005. godine, skidanje priraslica, pa ponovo HSG. Prohodni jajovodi. Stimulacija Klomifenom nekoliko meseci i ništa se ne dešava.

Vantelesna je bila moj jedini izbor. Iste te 2007. na kolposkopiji mrlja na grliću, biopsija, CIN II. Konizacija grlića. I onda kreću vantelesne - 2008, 2009 i 2012. godine. Rađene u Nišu. Svaki put vraćena tri embriona, ali ništa. Zašto? Ne zna se.

Moj doktor je rekao da ne uspevaju zato što sam mršava. Niko nije mogao da me ubedi da je sve u redu, a da ne uspe. Kao i sve mi, istraživala sam po netu, odradila sve analize za koje sam čula i moj jedini problem, a na koji niko nije obratio pažnju, je povišen TSH i TPO ab. 

Endokrinolog mi daje Eutirox i krećemo na četvrtu vantelesnu. U Genesisu kod dr Vesne Kopitović smo 19. Januara 2014. imali prve konsultacije, a 19.marta je beta bila pozitivna. Sve što je trebalo je da pratimo TSH i da povećavam terapiju. 

Vraćena su mi četiri embriona, da bi povećali šanse za uspeh. Svi su bili osmoćelijski. Nisam ležala, ponašala sam se kao da nismo bili na VTO. Devetog dana sam uradila test, bio je pozitivan, desetog dana beta 605, dvanaestog 1105. Kada smo otišli na prvi UZ i kada je doktorka čula kolika je beta, prokomentarisala je: “Auuu, koliko li nas ima?”

Prvi mešak ima eho, nema srčanu radnju. Drugi ima srčanu radnju, uključuje nam zvučnik. Moje malo srce kuuuccaaa. Evo ga i treći, i on ima srčanu radnju - čujemo drugo srce. Četvrti mešak je prazan. Kontola za 15 dana.

Tih petnaest dana ja sam bila presrećna zbog dva embriona, a Vladimir je molio Boga da se i treći izbori. Uradili smo ponovo ultrazvuk. “Evo ga jedan, dobar je, drugi, i on je dobar, treći, dobar je”. Vladimir skače od sreće, ali onda sledi šok. Evo ga i četvrti i peti. Onaj prazan mešak se podelio na jednojajčane blizance. Tako sam ja, ovako mršava, što bi rekao moj doktor bila trudna 13 nedelja sa petorkama.

Urađena mi je embrioredukcija u trinaestoj nedelji, jednojajčani i još jedan plod. Sve je prošlo u najboljem redu.

Imala sam serklaž zbog konizacije grlića. Porodila sam se u 36-oj nedelji, carskim rezom.

Maksim 2150 grama i Ljubica 1850 grama. Zaplakali su i samostalno disali. Bili smo 21 dan u porodilištu, oni sve vreme u inkubatoru. Danas imaju 14 meseci.

Mama Marija

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.