Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moje iskustvo: Kako izgleda vođenje trudnoće i porođaj u Nemačkoj

"Svaka porodilja ima svoju sobu za porođaj, a moja je bila velika i savršeno čista, sa muzikom i fontanom - kao u hotelu", reči su čitateljke Jelene koja je sa nama podelila svoje iskustvo sa porođaja u inostranstvu.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Drage mame, roditelji i budući roditelji, želim da vam ispričam svoje iskustvo o porođaju i trudnoći u inostranstvu, tačnije u Nemačkoj. Naslušala sam se raznih priča u rodnom gradu Beogradu - kako su bolnice prljave, kupatila jeziva, osoblje neljubazno, porodilje bez osnovnih higijenskih potreba, da u porodilištima sve nedostaje, pa čak i obroci. To me je podstaklo da napišem kako se, za razliku od Srbije, svugde u svetu trudnica i porodilja gledaju sa velikim poštovanjem.

Pročitajte i... 10 najskupljih porodilišta na svetu


Pregledi u trudnoći
Kada sam saznala da sam trudna i kada su lekari to potvrdili, uredno su pratili moju trudnoću. U početku sam išla na preglede na tri nedelje, zatim na dve, pa na nedelju dana. Pred kraj trudnoće, posećivala sam lekara svaki drugi dan. Obavezni ginekološki pregledi ovde su: merenje težine i visine trudnice, ultrazvučni pregled i CTG. Redovno praćenje krvne slike, pritiska i urina ovde je uobičajeno i obavezno.
  Pročitajte i... Spisak pregleda u trudnćiMoja trudnoća je bila, hvala Bogu, laka i bez mučnina. Ugojila sam se samo sedam kilograma. Rano sam saznala i pol bebe - rekli su mi da ću roditi slatku devojčicu :)

Izbor porodilišta
U Nemačkoj trudnica bira u kom porodilištu želi da se porodi. Išli smo u obilazak bolnice gde su nam ljubazne medicinske sestre sve lepo objasnile. Možete izabrati i porođaj kod kuće, što je za mene predstavljalo veliki izazov, ali sam se zbog straha od eventualnih komplikacija ipak odlučila da dete rodim u porodilištu.

Pročitajte i... Centar za mame: Porodilišta u Srbiji nisu prijatelji žena


Na porođaju
Kada sam, nakon pucanja vodenjaka, stigla u bolnicu, jedino što sam izgovarala jeste - ja moram da primim epidural (užasno se plašim bolova). Naravno, odmah su pozvali anesteziologa i ispunili mi želju.

U Nemačkoj svaka porodilja ima svoju sobu za porođaj, nije kao kod nas u boksovima, a moja je bila velika, savršeno čista, sa kadom, loptom i krevetom (trudnica sama bira kako želi da se porađa). U sobi je lagana muzika, fontana, svetlo koje sami regulišete (može da se smanji i pojača), kao u hotelu :) . Zbog ječe doze epidurala, nisam osećala kontrakcije, tako da sam morala da se porodim uz pomoć CTG-a - babica mi je govorila kada da se napnem. Jako brzo se sve odigralo i moja mala, slatka devojčica je došla na svet.

  Izvor: Foto: Jane McCrae Photography Pročitajte i... Iskustva sa porođja naših (Yu)mamaTata u porođajnoj sali
Tatu su pozvali da preseče pupčanu vrpcu. Zaboravila sam da kažem da je on sve vreme bio prisutan i hrabro podneo svoj zadatak. Bebu su prvo okupali, izmerili i obukli, a zatim je dali meni u naručje. Ponudili su mi da izaberem sobu, u zavisnosti od toga da li želim da budem sama ili u društvu.


Briga o bebama

Bebe su 24 sata uz majke, a kada mama želi da se odmori zove sestru koja preuzima brigu o novorođenčetu. U sobi je kupatilo koje veoma čisto i uredno (riba se tri puta dnevno). Sve u svemu, osećate se kao kod kuće.

Pročitajte i... Otvoreno pismo mami koja izvodi novorođenu bebu napolje

Odmah sutradan sam bebu stavila u kolica i izašli smo u park bolnice, jer je ovde sasvim normalno da beba bude napolju, čak iako je stara samo jedan dan.

Izlazak iz porodilišta
Četiri dana smo ostale bolnici. Babica je nakon toga redovno dolazila kući - merila bebu, mene pregledala i predložila mi da idem na vežbe posle porođaja koje su jako dobre za mame.


Eto, ovo je bilo moje iskustvo sa porođaja u inostranstvu.


Mama Jelena Gajić

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica