Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li jedan dan prekida u radnoj knjižici (u poslednjih 6 meseci) utiče na iznos porodiljske naknade?

U radnom odnosu sam 10 godina, od toga pet godina radim u državnoj ustanovi, gde sam zaposlena po ugovorima na određeno vreme. U maju 2014. godine imala sam jedan dan prekida radnog odnosa, do koga je došlo prilikom potpisivanja ...

U septembru mi je otvoreno porodiljsko odsustvo, i poslodavac je uredno dostavio svu dokumentaciju, radi obračuna naknade zarade u iznosu od 100% moje prosečne zarade. Tako da sam četiri meseca i dobijala nakandu od 100% prosečne zarade, koju je isplaćivao moj poslodavac. Međutim u februaru ove godine dobila sam rešenje po kome mi pripada naknada u iznosu od samo 60% prosečne zarade, jer sam svrstana u kategoriju da sam radila kraće od šest meseci pre otvaranja porodiljskog odsustva, zbog jednog dana prekida u radnoj knjižici, iako je u Zakonu o radu jasno navedeno da se kod rada na određeno vreme prekid rada kraći od 30 dana ne smatra prekidom. Da apsurd bude veći, celu trudnoću sam radila i nisam koristila ni pravo na bolovanje zbog održavanja trudnoće, i nakon punih 10 godina radnog staža, i urednog plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje, uskraćeno mi je pravo na naknadu od 100%, zbog samo jednog dana prekida, do koga je došlo iz administrativnih razloga.

Molim Vas da mi odgovorite da li je po vašem mišljenju navedeno rešenje doneto u skladu sa Zakonom?

Unapred Vam se zahvaljujem.


ODGOVOR
Poštovana,

pun iznos naknade zarade pripada porodilji pod uslovom da je neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost više od šest meseci neprekidno. Porodilji koja je bila u radnom odnosu, od tri do šest meseci pripada 60 odsto, a porodilji u radnom odnosu do tri meseca pripada 30 odsto od iznosa naknade zarade.

Mesečni iznos naknade zarade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene za mesec u kojem se vrši isplata, samo ukoliko u smislu prethodnog teksta porodilji pripada pun iznos naknade.

Obračun i isplatu naknade zarade vrši poslodavac istovremeno sa obračunom i isplatom zarada zaposlenima.

Poslodavcu se vrši refundacija isplaćenih sredstava po dostavljanju dokaza da je isplatio naknadu zarade porodilji.


Obzirom da je u Zakono o radu u članu 37. stav 1i 2 određeno je da poslodavac može zaključiti jedan ili više ugovora o radu na određeno vreme za zasnivanje radnog odnosa čije je trajanje unapred određeno objektivnim razlozima koji su opravdani rokom ili izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja, za vreme trajanja tih potreba, a na osnovu kojih se radni odnos sa istim zaposlenim zasniva za period koji sa prekidima ili bez prekida ne može biti duži od 24 meseca.


U istom članu stav 3. Zakonodavac je propisao da se  prekid kraći od 30 dana ne smatra  prekidom.


Shodno zakonskim rešenjima koja su navedena u članu 37. Zakona o radu koji reguliše radni odnos na određeno vreme, mišljenje je da odluka u Vašem rešenju nije u saglasnosti sa Zakonom o radu.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica