Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi zub već u trećem mesecu

Čitala sam dosta o nicanju mlečnih zuba, ali me je Laurin zubić potpuno iznenadio...

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Po struci sam zdravstveni radnik, tako da sam dosta toga učila i o nicanju prvih zubića. Ipak, jedno je ono što se čita i uči, a sasvim drugo kada se sa tim suočite. Tako je bilo i sa Laurinim prvim zubićem. Iz knjiga sam znala da mlečni zubi počinju da niču u petom ili šestom mesecu. Mojoj Lauri je prvi zubić nikao sa tri meseca!

Povezane vesti

Tu lepu novost, Darko i ja smo propratili prilično začuđeni. Sa nevericom, rekavši: "To nije moguće!", reagovala je i doktorka - koja je baš tih dana, zbog prijema vakcine, pregledala našu Lauru. Doktorkina reakcija nas nije umirila.

Sisanje joj je prijalo zbog desni, a ja nisam ni pretpostavljala da bi razlog mogao da bude rano nicanje prvog zubića

Zubić je ipak bio tu, i ja sam tek tada razumela Laurino ponašanje prethodnih dana: bila je razdražljiva, plačljiva, i češće nego inače želela da bude na dojci. Sisanje joj je prijalo zbog desni, a ja nisam ni pretpostavljala da bi razlog mogao da bude rano nicanje prvog zubića. U knjigama ne piše tako!

Ispoštovali smo običaj da se za prvi zubić detetu kupi i nameni nešto novo, obavezno belo. Kupili smo Lauri belu benkicu i belu činijicu, da bi joj zubići bili ne samo beli, nego i čvrsti. 

Za razliku od Laure, mlađoj ćerki Irini se prvi zub pojavio u osmom mesecu. Podarili smo joj beli kompletić sa kapicom, i belu šerpicu. Ubrzo je nikao još jedan zubić, i sve je to prebrodila bez pratećih simptoma. I njoj je, kao i Lauri, prijalo da duže i češće sisa.

Dugo je bila samo sa dva zubića. Kada su počeli da niču ostali, već je išlo teže. Grickala je sve čega se dohvati. Najčešće sam joj davala dobro rashlađenu gumenu glodalicu. Kao već iskusna mama, a po savetu drugih majki, usudila sam se i premazivala joj upaljene desni belim vinom. Ne znam koliko je ovaj "recept" blagotvoran - tek, imala sam utisak da je vino ublažilo Irinine tegobe pri nicanju jačih mlečnih zubića.

Vanja Kešeljević, ćerke Laura i Irina

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica