Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi zub je nikao bez bola, ali...

Tegobe koje je Anastasija imala pri nicanju zubića, školski su primer svega što može da proprati taj proces: curenje iz nosića, učestale stolice, upaljene desni, kašljucanje...

 Izvor: Foto: Privatna arhiva

Znala sam da nicanje prvih zubića prate određeni problemi kao što su povišena temperatura, nervoza, odbijanje hrane i plačljivost. Svega toga sam se pribojavala, posebno sa Milicom, što je uobičajeno za mame sa prvim detetom. Brinulo me je, pre svega, na koji način mogu da joj pomognem, kako da znam da li je i koliki intenzitet bola...


Čekala sam da to u jednom trenutku počne. Desilo se, međutim, da ništa od svega toga nije bilo. Milici je prvi zubić nikao u petom mesecu, bez ikakvih prethodnih najava. Primetila sam zubić hraneći je, kada je u njenim ustima nešto zagrebalo.


Vladan i ja smo bili oduševljeni, a ništa manje se nije obradovala Vladanova mama - baka Radica, za koju je prvi zubić unuke takođe bio značajan događaj.
Po savetu baka Radice, Milici smo kupili belu haljinicu, bez ijedne šare ili aplikacije - da bi joj, kako kažu verovanja, zubi bili beli!

Bez tegoba i najava, isto se odvijalo i sa Petrom. Tih dana, primetila sam samo da su mu desni više crvene nego inače. I njegov zubić je nikao u petom mesecu, kao i Milici. Petrov prvi zubić je uneo novu radost u našu porodicu.

Najmlađa Anastasija je sušta suprotnost sestri i bratu. I ona je prvi zubić dobila u petom mesecu, bez posebnih najava, ali je zato svaki naredni nicao bolno. Tegobe koje je Anastasija imala pri nicanju zubića, školski su primer svega što može da proprati taj proces: curenje iz nosića, učestale stolice, upaljene desni, kašljucanje...


Prvi Anastasijin zub je primetila baka Radica, a mi - roditelji, ponovili smo je novim belim bodijem, kao i Petra. U devetom mesecu, Anastasija je imala već četiri zuba. Po ugledu na sestru i brata, redovno ih pere i održava. Više je to igra četkicom nego samostalno pranje zubića, ali se Vladan i ja trudimo da i njoj, kao i Milici i Petru, usadimo zdrave navike.

Aleksandra Misić, mama Milice, Miloša i Anastasije

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica