Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

41. NEDELJA TRUDNOĆE: Čini vam se da ćete zauvek biti trudni, a evo šta vas zapravo očekuje ako ste probili termin

Stigla je i četrdesetiprva nedelja trudnoće, prošli ste termin porođaja, a evo šta sada možete da očekujete.

 Trudnica, porodilja, kontrakcije Izvor: Shutterstock

Prošli ste termin, a vaša beba još nije krenula da upozna svet. Čini vam se kao da ćete zauvek biti trudni, a evo šta sada možete da očekujete.

Šta se dešava sa bebom?

Beba je dugačka oko 51 cm i nastavlja da raste. Sada je teška skoro 3600 grama. Radi bebine sigurnosti, doktor može da razgovara sa vama o indukovanom porođaju (ukoliko se beba ne rodi sledeće nedelje, ali i ranije, ako postoji neki problem). Većina lekara, zbog mogućih komplikacija, ne čeka da prođe više od dve nedelje od termina (oko pet, šest procenata žena premaši termin za tri ili više nedelja). Bebe rođene u 42. nedelji i kasnije mogu da imaju jako suvu kožu i često su preteške. Čekanje, takođe, povećava rizik od razvijanja infekcija u materici, što može biti opasno za bebu. Čak šta više, ako se porođaj odlaže ili je stao, i beba i mama su u riziku od povreda tokom vaginalnog porođaja i tada se udvostručuju šanse za carski rez.

Šta se dešava sa mamom?

Teško je ostati smiren kad  vam prolazi termin, a vi ste i dalje trudni (pogotovo ako se svi oko vas raspituju da li ste se porodili). Nemojte da se uzrujavate - nećete biti trudni večno. Sada su dobre šanse da odete na porođaj, a ako ne, bićete indukovani do 42. nedelje.

Ako grlić još nije mekan, ne otvara se i zatvara, smatra se da još nije spreman za porođaj. U tom slučaju, pre indukcije, koristiće se hormoni ili "mehaničke" metode za otvaranje grlića materice. U međuvremenu, odmah obavestite lekara ako beba smanji pokrete ili primetite bilo kakvu tečnost iz vagine.

Šta treba da radite?

  • Probajte da se opustite. Iznajmite filmove, čitajte romane, okružite se magazinima ili novim Cd-ovima, spavajte ili dremajte kad god možete. U poslednjoj fazi ste i zaslužili ste odmor!
  • Topla dobrodošlica. Ako već imate dete (decu), dopustite mu da naprave zabavu povodom rođenja bebe, sa sve tortom i dekoracijom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica