Postupak krpljenja dečjeg gumenog bazena relativno je jednostavan i trebalo bi ga započeti otkrivanjem "problematičnih" mesta, što je u čitavoj proceduri najveći posao. Ovo se može izvesti na dva načina, prvi je da pažljivo pregledate bazen dok je prazan, i vidite gde je "popustio". Drugi način je nešto složeniji, ali pouzdaniji, a to je da dodajete vodu, nivo po nivo, dok ne ustanovite gde su nastale rupe. Prvo sipajte vode toliko da se samo dno potopi pa proverite kroz dvadesetak minuta da li se voda zadržala ili se odliva. Ako je sa dnom sve u redu, nastavite dalje da proveravate bazen, dodajte novih 20 cm vode i ponovo sačekajte neko vreme da biste ustanovili nije li se "vodostaj" promenio. Ovaj postupak ponovite dok ne prekontrolišete čitavu dubinu, odnosno visinu bazena.

Pre lepljenja neophodno je da bazen bude čist, da nema prašine, masnoća i drugih prljavština. Naročito bi trebalo voditi računa o mestima koja teba zalepiti - njih je najbolje očistiti sredstvima na bazi čistog alkohola. Posle čišćenja nikako ne smete odmah nanositi flaster ili lepak, već ostavite da se površina dobro osuši.

Sledeći korak je lepljenje rupe na gumenom bazenu pomoću flastera! Na tržištu postoji više vrsta flastera, folija i lepila za gumene bazene (kao i za one sa metalnom konstrukcijom). Raspitajte se kod proizvođača o karakteristikama flastera i shodno vrsti vašeg bazena odaberite onaj koji je pravi. U najvećem broju slučajeva flasteri imaju površinu od desetak kvadratnih centimetara i nanose se na zaravnjenu površinu bazena, a potom se ostavljaju kako bi dobro prionuli. Najbolje je ostaviti ih nekoliko sati da se zalepe za površinu bazena, a za to vreme ovu površinu lepljenu flasterom trebalo bi pritisnuti ravnim težim predmetom.

Ako je vaš bazen popustio na spoju dna i zidova, znači da ćete imati malo složeniji problem i malo više posla, jer je ovo najgori "kvar" na dečjem bazenu. U tom slučaju trebalo bi flastere (ili lepljivu foliju i lepak, zavisno od toga šta ste nabavili) postaviti sa obe stane "kritičnog" mesta i ponoviti opisan postupak. Ovaj savet možete primeniti i na druge dečje predmete od gume, igračke, šlauf, jastučiće...


BONUS VIDEO:

Letovanje sa decom Twitter/Minjica80

Izvor: Yumama