Sigurno ste čuli kako je zevanje prelazno. Zevamo kad nam je dosadno, kad smo pospani, čak i kada čitamo o zevanju.

Do sada se mislilo kako zevamo jer nam fali kiseonika u mozgu, ali nova studija je to opovrgnula.

Dr Nik Najt izneo je za Independent.co.uktri teorije o tome zašto zapravo zevamo:

1. Nakupljanje ugljen-dioksida u telu, zbog kojeg nadoknađujemo nivo kiseonika.

2. Zevanje kao pokušaj da se poveća pažnja.

3. Zevanje kao 'vrsta hlađenja' pregrejanog mozga.

Studije čak pokazuju kako fetus star samo 11 nedelja i veliki samo četiri centimetra, zeva u materici. Dr Najt daje tri objašnjenja za taj refleks.

Prva je fiziološka teorija koja govori kako zevamo zbog nakupljanja ugljen-dioksida  u telu, pa ga zevanjem izbacujemo napolje i ujedno nadoknađujemo nivo kiseonika.

Druga teorija je evoluciona i ona govori kako zevamo uglavnom u grupama i kako zevanjem zapravo povećavamo pažnju. Naime, kad jedna osoba zevne, a onda za njim i druga, svi postaju svesni da nisu dovoljno na oprezu.

Poslednja jeste termoregulaciona teorija koja tvrdi kako zevanjem zapravo 'hladimo' pregrejani mozak. Ovo je ujedno i najnovija teorija, a tvrdi da kada se krv u mozgu previše zagreje moramo da udahnemo hladniji vazduh kako bismo 'ohladili' mozak.

Takođe, zevanje je vrlo zarazno. Znate li zašto imamo potrebu da  zevamo kada to neko pre nas učini i zašto tu pojavu ne možemo da sprečimo?

Dr Najt objašnjava kako to nije još uvek dokazano, no kako naučnici smatraju da se neuroni u čeonom režnju stimulišu kada osoba vidi ili čuje zevanje.