Povraćanje i mučnima obavezan su efekat svake trudnoće. Epitet "jutarnja" postoji jer se ovo obično dešava na početku dana, u jutarnjim časovima, da bi, kakao dan odmiče, neprijatan osećaj mučnine popustio. Kod većine žena povraćanje i mučnina traju do četvrtog meseca, ali se neretko dešava da se žene muče sa ovim tokom cele svoje trudnoće, sve do porođaja. 

Američki Nacionalni Institut za zdravlje, prema poslednjem istraživanju došao je do zaključka kojim konačno potrđuje da su jutarnja mučnina i povraćanje pokazatelj za zdravu trudnoću i ne samo to već smanjuju rizik od spontanog pobačaja. Studiju objavljenu u Žurnalu američke medicinske asocijacije, sproveli su stručnjaci Einice Kennedy Shriver Nacionalnog instituta za zdravlje dece i ljudski razvoj pri Nacionalnom Institutu za zdravlje i drugih relevantnih zdravstvenih institucija.

Pogledajte i Da li jutarnja mučnina može da otkrije pol deteta?

Jutarnje mučnine poznate su svakoj ženi, a i glavni su simptom da se nalazi u drugom stanju. Razlog zašto su one prateći efekat svake trudnoće nepoznat je, mada su stručnjaci sumnjali da se radi o zaštiti fetusa od otrovnih i zaraznih organizama koje žena unosi u svoje telo ishranom. Dr Stefani N. Hinkle kaže da se pretpostavljalo da se radi o pokazatelju zdrave trudnoće, ali da nisu postojali čvrsti argumenti za dokazivanje. Studija, u čijem sprovođenju je i ona učestvovala kao član Insttituta za epidemiologiju NIZ, posmatrala je sve simptome na početku trudnoće, od momenta začeća. Simptomi su čvrsto ukazali na snažnu vezu između povraćanja i manjeg rizika od gubitka deteta.

Ona je zajedno sa kolegama analizirala rezultate istraživanja efekta korišćenja aspirina za vreme trudnoće i reprodukcije. Tokom tog istraživanja, stručnjaci su pokušali da otkriju da li uzimanje aspirina u malim dozama pomaže ženama koje su doživele jedan ili dva spontana pobačaja ranije u životu, da spreče ponovni gubitak.

Pogledajte i Jutarnja mučnina: Razbijena 3 mita o čestom pratiocu trudnoće

Autori studije, pregledali su podatke svih žena koje su učestvovale u istarživanju i koje su bile pozitivne na testu za trudnoću. One su vodile svakodnevno dnevnik i zapisivale da li su imale mučninu ili povraćanje u periodu od druge do osme nedelje trudnoće. Nakon toga, trudnice su jednom mesečno ispunjavale upitnik tokom 36 nedelja.  

Ono što je bitno, kažu stručnjaci, ni jedno drugo ranije istraživanje nije analiziralo simptome u najranijem periodu trudnoće, već se sve baziralo na iskustvu žene u poodmakloj fazi trudnoće ili posle pobačaja.

Ovom metodom, došlo se do zaključka da od 797 žena koje su imale pozitivan test trudnoće, 188 je doživelo pobačaj i izgubilo dete. 57,3% žena je do osme nedelje iskusilo mučnine, a 26,6 njih i mučninu i povraćanje. Stručnjaci su zaključili da su ove žene 50-75% manje izložene riziku da dožive pobača, nego one koje nisu imale jutarnju mučninu u ranoj fazi trudnoće. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.