Kada dete uradi nešto dobro i lepo, želite da ga pohvalite. Možda ćete mu reći da je mnogo pametno, da je posebno ili vredno. Međutim, prema Bredu Bušmanu, profesoru komunikacija i psihologije Univerziteta u Ohaju, dete na taj način može postati narcis. 

Bušman i grupa saradnika ispitivali su roditelje da bi videli kako da izraze nežnost i pohvale dečja dostignuća. 

Zatim su poredili rezultate sa nivoom samopouzdanja kod dece i njihovim narcizmom. Studija je objavljena u stručnom časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”. 

Naravno, samopouzdanje i narcizam su dve potpuno različite stvari, a razlika se odnosi na to kako vrednujete sebe u odnosu na druge ljude. 

"Samopouzdanje znači da sebe smatrate jednakim sa drugim ljudima, a narcizam da mislite da ste bolji od drugih ljudi", kaže Bušman. 

Narcisoidn ljudii precenjuju svoje sposobnosti, preuzimaju previše rizika i spremni su i da povrede bliske osobe zbog svojih stavova. 

Iako obično imaju visoko samopouzdanje, nisu svi ljudi koji veruju u sebe narcisoidni. 

Kako bi ih razlikovao, Bušman je pitao decu uzrasta između sedam i 12 godina da li se slažu sa izjavama poput: "Nekoj deci se sviđa kakva su", ili "Deca poput mene zaslužuju bolje od drugih". Prva izjava je merila njihovo samopouzdanje, a druga narcizam. 

Bušman se namerno fokusirao na decu uzrasta između sedam i 12 godina, kako bi do kraja studije svi učesnici bili stariji od osam godina. 

"Ne možete meriti narcizam kod dece mlađe od osam godina, jer je svako dete narcis", kaže on. 

Kada su potom ispitani roditelji dece, Bušman je otkrio da su narcisoidna deca obično imala roditelje koji su konstantno precenjivali njihova dostignuća. 

Istraživanje je nastavljeno na istoj grupi od 565 mališana u narednih godinu i po, a naučnici su pratili njihov razvoj. 

"Narcizam i samopouzdanje merili smo u više navrata", kaže Bušman. "Nežnost koju roditelji pružaju deci nije imala veze sa narcizmom, kao ni to da li su sami roditelji narcisi. Međutim, dokazano je da uzdizanje deteta u zvezde zbog svakog dobrog postupka zapravo predviđa takvo ponašanje."

Bušman i drugi naučnici povezali su narcizam sa agresivnošću i nasilnim ponašanjem, jer narcisi ređe osećaju empatiju. 

"Empatija podrazumeva da ćete sebe staviti na mesto drugih ljudi, što je narcisima veoma teško", kaže Bušman. 

Istini za volju, ako dete od deset godina pokazuje znake narcizma, to ne znači da će odrasti u narcisoidnu odraslu osobu, a kamoli u agresivnu odraslu osobu. 

"Mnogo je bolje da detetu kažete: 'Vredno si radio', umesto: 'Ti si veoma pametan', jer će onda kada se suoči s porazom, verovati da je glupo. Hvalite njegov trud, a ne njegove osobine", kaže Bušman. 

Osim toga, dokazano je da deca kojoj roditelji pružaju mnogo nežnosti imaju više samopouzdanja, niži nivo anksioznosti i manje šanse da budu depresivna kasnije u životu.