Čak dve trećine budućih majki oseća mučnine, a naučnici smatraju da je njihova pojava dobar znak!

Naime, nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da jutarnje mučnine štite trudnicu i plod od trovanja hranom, a plod je, takođe, zaštićen od dejstva hemikalija koje su u stanju da deformišu bebine organe u ključnom periodu razvoja.

VIŠE: Kako su povezane jutarnja mučnina i bebina inteligencija

Ovaj zaključak izvela su dva ugledna biologa Univerziteta u Kornelu - Samjuel M. Fleksman i Pol. V. Šerman, koji su detaljno analizirali krajnje ishode hiljada uspešnih i neuspešnih trudnoća. Kako oni objašnjavaju, pojava mučnina zaslužna je za to što žene u ranim fazama trudnoće neretko izbegavaju meso, određene vrste povrća i pića koja sadrže kofein.

"'Jutarnja mučnina' je potpuno pogrešan naziv", navodi Šerman, profesor neurobiologije ponašanja na Univerzitetu u Kornelu, u koautorskom radu "Jutarnja mučnina: Mehanizam za odbranu majke i embriona"."Mučnina i povraćanje u trudnoći ne javljaju se samo izjutra, već u bilo koje doba dana."

VIŠE: Kako se izboriti s jutarnjim mučninama?

Kako njegov kolega Fleksman objašnjava, mučnina i averzija prema određenim vrstama hrane je način na koji se telo majke brani u periodu kada je njen imuni sistem prirodno potisnut. Tako se organizam trudnice brani od toksina koji u njega mogu dospeti putem mikroorganizama i nekih teratogenih supstanci (agenasa koji izazivaju deformitete organa ploda).

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.