Kako piše Dejli Mejl, žene su u velikoj meri posvećene karijeri, zbog čega odlažu rađanje prvog deteta. Zato ne čudi što je prosek godina u kojima se Engleskinje i Velšanke ostvaruju u ulozi majke porastao tokom proteklih decenija.

Istraživanje je sprovela britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku, koja navodi da je sedamdesetih godina prošlog veka prosek godina mladih majki iznosio 26, a da danas žene prvi put rađaju, u proseku, tek u tridesetoj godini.


VIŠE: Starije mame žive duže

„Prosek godina majki počeo je da raste od 1975. godine“, objašnjavaju iz Kancelarije. „To može biti posledica čitavog niza faktora, poput povećanog broja žena koje teže da steknu visoko obrazovanje, zaposle se, smatraju karijeru važnom, kao i zbog sve skupljih troškova porođaja, nestabilnog tržišta rada i nestabilnih ljubavnih veza.“

Ipak, stručnjaci smatraju da ovaj podatak ukazuje da „parovi ozbiljnije shvataju odgovornost koju nosi roditeljstvo u 21. veku“, zbog čega ga ne treba smatrati negativnim stanjem.

VIŠE: Doktor koji je podržao starije majke izazvao raspravu na Internetu

Uz to, Kancelarija za nacionalnu statistiku utvrdila je i da se 47 procenata dece poslednjih godina rađa van braka roditelja, a podseća da se pre samo deset godina to događalo u 41 odsto slučajeva. Poređenja radi, oni navode podatak da je 1938. godine samo 4,2 posto beba rođeno u vanbračnoj zajednici.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.