Karen Malčinok, majka Rouzi i Dejzi, boluje od Hantingtonove bolesti, naslednog neurološkog oboljenja usled kojeg ljudi gube sposobnost da razmišljaju i kontrolištu pokrete. Ona već godinama pati od ove retke bolesti i gledala je svog oca kako od nje umire.

Iz tog razloga, rešila je da će se, kada odluči da se ostvari kao majka, potruditi da njena deca ne naslede ovo oboljenje. Zahvaljujući tehnici pod nazivom preimplantaciona genetska dijagnostika, ona je u tome i uspela!

Naime, Karen i njen suprug su odlučili da, nakon vantelesnog začeća, u matericu vrate samo zdrave embrione i odbace nezdrave – one koji bi mogli biti nosioci gena kjim se prenosi Hantingtonova bolest.

“To je, najverovatnije, najveće dostignuće mog života – podarila sam im život u kojem neće morati da se suoče s neizvesnom budućnošću”, srećna je Karen. “To što znam da se kod njih ova razarajuća bolest nikada neće pojaviti je najbolji osećaj na svetu. Ne mogu dovoljno da se zahvalim lekarima!”

Malčinokovi su tako postupili kod obe Karenine trudnoće, a rezultat ovih procesa su dve zdrave I prelepe devojčice – trogodišnja Rouzi i petomesečna Dejzi.

“Uspeli smo da zaustavimo tu bolest od daljeg prenošenja u našoj porodici”, ponosna je Karen. “Sada moje ćerke mogu da  uživaju u životu.”

Ipak, ona je svesna da će kod nje neizlečiva Hantingtonova bolest nastaviti da se razvija i da će patiti kao i njen otac.

“To je teško i o tome ne razgovaramo previše”, priznaje ona.

Upoznajte Malčinokove, prvi bračni par iz Velike Britanije koji je genetski “dizajnirao” svoje ćerkice. Pogledajte i zbog čega.