Što je žena krupnija, to je veći rizik za njeno novorođenče - otkrivaju naučnici.

"Materinska gojaznost povezano je sa brojem komplikacija tokom trudnoće i porođaja, ali mehanizam koji se krije iza toga još nije potpuno otkriven", kaže dr Marija Blumberg, sa Univerziteta Linkoping u Švedskoj.

Da bi otkrili što više, naučnici su analizirali svaki podatak u medicinskim izveštajima o porođajima od 1992. do 2010. godine u Švedskoj, što je uključilo preko 1.7 miliona beba.

Registar je imao podatke o visini i težini žena još od rane trudnoće, kao i o medicinskim problemima beba na rođenju, koji se nazivaju Apgar poeni.

Ove ocene pokazuju vitalnost - kroz merenje otkucaja srca, disanja, mišićnog tonusa, boje kože i aktivnosti, na skali od 0 do 10. Postoji veliki broj razloga za nizak zbir Apgar poena, ali jedan od najčešćih razloga je nedostatak kiseonika - kaže autor studije, dr Martina Person.

Na hiljadu beba, manje od jedne ima zbir Apgar poena između 0 i 3 u prvih pet minuta nakon rođenja, a još manje njih je ima tako nizak zbir nakon desetog minuta života.

U poređenju sa bebama čije su mame imale normalnu telesnu težinu, bebe čije su majke gojazne su bile u većem riziku da imaju nizak Apgar zbir i nakon desetog minuta.

Bebe gojaznih majki bile su za 57 odsto u većem riziku da dobiju veoma niske ocene na rođenju, dok su ekstremno gojazne majke na svoje bebe prenele 80 odsto rizika za vrlo nizak zbir Apgar poena.

Rizik za loše stanje bebe na rođenju povećava se zajedno sa majčinom težinom, čak dvostruko u odnosu na žene koje imaju normalnu telesnu težinu u trudnoći.

Povećan rizik je i za Mekonijumsku aspiraciju, koja se događa kada beba oslobodi stolicu u utrobi majke i udahne kontaminiranu tečnost.

"Oslobađanje mekonijuma je znag stresa kod fetusa", kaže Person i dodaje da ovo može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme kod novorođenčadi i da je povezano sa gušenjem beba na porođaju, kao i niskim Apgar skorom.

"Mekonijumska aspiracija i napadi mogu biti ozbiljni u periodu dolaska na svet, iako većina ove dece kasnije bude zdrava", objašnjava Blumberg.

Gojaznost kod trudnih žena povezana je sa promenama metabolizma i zapaljenskim procesima, koji mogu uticati na placentu i fetalnu okolinu, tako što će se smanjiti nivo kiseonika i razvoj fetusa. Takođe, veće bebe koje uglavnom rađaju krupnije majke, češće zadobijaju povrede tokom porođaja, što može opet dovesti do manjka kiseonika.

"Treba da zapamtite da su ovakva stanja potencijalno vrlo opasna za bebu, ali odakle apsolutni rizik dolazi, studija nije utvrdila", kaže Person.

Ova doktorka poručuje mladim majkama da vode računa o svojoj težini i, i da ne brinu mnogo jer su rizici za veoma nizak Apgar zbir i dalje mali, zbog toga što doktori mogu pratiti stanje bebe na porođaju kroz ultrazvuk i tako smanjiti rizik od nedostatka kiseonika.

"Potražite podršku u savetovalištu za trudnice da biste promenili loše navike u ishrani i da se ne biste previše ugojili tokom trudnoće", reči su doktorke Martine Person.