Ovu neobičnu studiju sproveli su Univerzitet u Vorviku, Univerzitet Severne Karoline i Univerzitet „Emori“, a nalazi istraživanja ukazuju na to da zdravlje dece koja su žrtve vršnjačkog nasilja može biti trajno ugroženo.

„Rezultati do kojih smo došli pokazali su da postoje biološke posledice nasilja“, rekao je dr Vilijam E. Kopland, autor studije i profesor psihijatrije i biheviorističkih nauka u Školi medicine Univerzieta „Djuk“.

Ranija istraživanja su pretežno ukazivala na to da bi ljudi koji su u detinjstvu doživeli vršnjačko nasilje mogu u kasnijem toku života imati socijalne i emocionalne probleme, uključujući povišenu anksioznost i depresiju. Međutim, žrtve su često prijvaljivale probleme poput bolova i hroničnih bolesti, što je podstaklo naučnike da podrobnije ispitaju posledice nasilja.

Naime, utvrđeno je da nasilje može uticati na nivo zapaljenja i da ono time postaje hronično, odnosno nastavlja se i nakon detinjstva.

Kopland i članovi njegovog tima koristili su podatke jedne ranije studije, u kojoj je učestvovalo 1.420 pojedinaca u trajanju od dvadeset godina. Pored pruženih informacija o tome kako je proticalo njihovo detinjstvo i jesu li trpeli vršnjačko nasilje, učesnici su davali uzorke krvu, čime je utvrđen stepen zapaljenja.

Ipak, moguće je uticati na posledice vršnjačkog nasilja.

„Poboljšanje socijalnog statusa, čini se, daje određenu prednost“, zaključio je Kopland.

S druge strane, među učesnicima istraživanja bilo je onih koji su nasilje u školi vršili. Zanimljivo, rezultati su pokazali da su oni kasnije bili boljeg zdravstvenog stanja od žrtava, naročito ukoliko je njihov socijalni status bio viši.