Prvi osetan pad zabeležen je u Americi kad je u pitanju epidemija gojaznosti, koja često vodi ka doživotnoj borbi sa kilogramima i povećanom riziku od karcinoma, srčanih bolesti i moždanog udara.


Do ovih rezultata se došlo u obimnom američkom zdravstvenom istraživanju, za koje stručnjaci kažu da je "zlatni standard" kad su u pitanju dokazi o tome koliko su teški Amerikanci.

Najnoviji podaci potvrdili su veliki pad stope gojaznosti među svom decom starosti između dve i pet godina, što predstavlja prvi konkretan dokaz da je kod epidemije gojaznosti među najmlađim Amerikancima došlo do preokreta. Oko osam odsto ove populacije je bilo gojazno 2012, što je za 14 odsto manje nego 2004. godine.

12 saveta kako da sprečite gojaznost deteta


"Ovo je prvi put da vidimo da je došlo do osetnog pada u bilo kojoj starosnoj grupi", kaže Sintija Ogden, istraživač Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i glavni autor ovog izveštaja, objavljenog u časopisu JAMA Američke zdravstvene asocijacije 26 februara 2014, dodajući da su svi veoma srećni zbog ovog saznanja.

Ipak, ona upozorava da predškolci čine veoma mali deo američke populacije i da su brojke za šire stanovništvo ostale iste, ili čak porasle kod žena starijih od 60 godina. Savezno istraživanje je ustanovilo da je trećina odraslih i 17 odsto mladih gojazna. Svakako, niže stope gojaznosti kod veoma mladih daju dobre izglede za budućnost, kažu istraživači, imajući u vidu da su deca koja imaju višak kilograma između 3. i 5. godine života u pet puta većem riziku da u odraslom dobu budu gojazna.

Postoje brojne teorije o tome zašto je došlo do ovog smanjenja.

Jedna od njih je da deca sada unose manje kalorija iz zaslađenih napitaka nego 1999. godine. Takođe, više žena doji, što može da dovede do zdravijeg dobitka na težini među malom decom. Savezni istraživači su uočili i pad ukupnog unosa kalorija pri ishrani mališana u protekloj deceniji, za sedam odsto među dečacima i za četiri među devojčicama, mada zdravstveni stručnjaci kažu da su ti rezultati suviše mali da bi imali velikog značaja.

Još jedno moguće objašnjenje je da kombinacija državne, lokalne i savezne politike sa ciljem smanjenja gojaznosti počinje da daje rezultate. Prva dama Mišel Obama je pokrenula inicijativu za promenu navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti među najmlađima, kojoj se pridružilo 10.000 centara za brigu o deci širom zemlje.

"Izuzetno mi je drago što smo ostvarili napredak u poslednjih nekoliko godina kad je u pitanju stopa gojaznosti među najmlađim Amerikancima", izjavila je ovim povodom gđa Obama.

Mnogi naučnici sumnjaju da programi protiv gojaznosti zaista deluju, ali zastupnici ovih programa kažu da niz mera koje se sistematično primenjuju tokom dužeg vremenskog perioda može da utiče na ponašanje.