Širom planete, sve je više obolelih od autoimunih bolesti poput dijabetesa 1, a u proteklih pedeset godina je u porastu i broj alergija u razvijenim zemljama. Stručnjaci još uvek ne razumeju u potpunosti zbog čega se ovo događa, ali je razvijena tzv. hipoteza o higijeni. Sudeći po njoj, potpuna eliminacija bakterija iz hrane i okruženja novorođenčadi može lišiti imuni sistem stimulanasa koji su mu neophodni za pravilan razvoj.

Evropska unija finansirala je projekat nazvan "Dijabimun" radi testiranja hipoteze o higijeni. Direktor projekta Mikael Knip, profesor pedijatrije na Dečjoj bolnici Univerziteta u Helsinkiju, smatrao je da su Finska i zemlje iz njenog susedstva idealne za ispitivanje ove hipoteze jer u ovoj skandinavskoj zemlji živi najviše obolelih od dijabetesa tipa 1.

Uokviru ovog projekta, prati se zdravstveno stanje oko dve hiljade dece uzrasta od tri do pet godina i tri stotine beba, starosti do tri meseca, pri čemu je sproveden veliki broj testova. Roditelji mališana odgovorali su na pitanja o detetovom okruženju – kontaktu s životinjama, načinu ishrane, naslednim bolestima u porodici, alergijama itd. Utvrđeno je i koliko je u porodicama dece-učesnika u istraživanju važna lična higijena, a redovno su uzimani i nalazi krvi.

Naučnici uključeni u projekat trenutno analiziraju prikupljene podatke i uzorke, u pokušaju da dokažu teoriju da se autoimune bolesti javljaju zbog povećane brige o ličnoj higijeni.

Tamara Sorak