Postporođajna depresija je patološki poremećaj koji se javlja kod oko 15 odsto novih majki, a najčešće u roku od 4 do 8 nedelja nakon porođaja. Iako je reč o vrlo ozbiljnom stanju, veliki broj ne želi da prizna da su u depresiji kako ne bi bile doživljavane kao loše majke.


Studija, čiji su rezultati objavljeni  21. maja u časopisu Molecular Psychiatry, otkrila je određene hemijske promene u dva gena koje nagoveštavaju mogući razvoj postporođajne depresije sa preciznošću od 85 odsto.


U istraživanjim koja su rađena na miševima Zakari Kaminski, doktor i profesor psihijatrije i bihevioralnih nauka na Univerzitetu za medicinu "Džons Hopkins", i njegov tim napravili su statistički model kako bi pronašli gene koji su skloni epigenetskim promenama i koji su verovatno potencijalni uzroci ove bolesti. Proces je rezultirao identifikacijom dva gena (TTC9B i HP1BP3), o kojima se malo zna i koji su na neki način uključeni u aktivnosti u području mozga koje se zove hipokampus, a koje regulše raspoloženje.


Istraživači su kasnije potvrdili svoje nalaze na uzorcima krvi 52 trudnice sa poremećajima u ponašanju. Žene čija se postporođajna depresija razvijala bile su izložene jačim epigenetskim promenama u ovim genima.


Iako su istaraživanja nedovoljna, ova  informacija je ipak važna, jer bi otkriće pomoglo pri ranijem otkrivanju i lečenju posleporođajne depresije. 


"Za neke žene, znajući da su pod rizikom od postporođajne depresije, to može biti prilika da smanje taj rizik: njihov partner, porodica ili prijatelji mogu biti naročito pažljivi i olakšati im period nakon porođaja", objasnio je Kaminski.