Izvor: Novosti.rs

Sudeći prema rezultatima ankete rađene u okviru projekta „Zdravo rastimo“ trećina učenika više od tri sada dnevno sedi ispred kompjutera dok se samo četvrtina bavi sportom, navodeći da im za sport nedostaje vreme.


Upravo iz tih razloga povećao se broj gojazne dece, a stučnjaci ističu da takav život utiče i na inteligenciju. Podaci iz svetske Mense govore da dete sa malo fizičke aktivnosti ima smanjene duboke strukture mozga koje učestvuju u saznajim procesima.


„Dokazano je da se 50% sinapsi, a to je funkcionalna veza između jedne nervne ćelije i druge ćelije, razvija do pete godine upravo kroz aktivnosti i igru, koja često smeta roditeljima“, ističe dr Rajović, izvršni dikretor Mense Srbije i predsednik svetskog Mensa komitetra darovite dece – „Na primer, dete od dve godine često skače po krevetu ili hoda po niskim ogradama, skače po blatu, vrti se oko sebe, penje se gde god stigne ljulja se na krevetu... To im ne treba zabranjivati. Ukoliko dete koje dnevno provede nekoliko sati gledajući TV uz kompjuter i video-igrice, nema druge aktivnosti kao što su trčanje, skakanje, provlačenje, boravak u prirodi... gotovo sigurno ulazi u rizik pojave nekog od razvojnih poremećaja“


Dragana Soćanin, predsednica udruženja „Roditelj“ napominje da je vreme u kojem živimo mnogo drugačije od onoga kada su mališani provodili vreme u prirodi u parku ili kod baka i deka na selu. Takođe, prema poslednjem istraživanju Udruženja vaspitača Beograda, čak svako drugo dete već ima u svojoj sobi televizor što znači da roditelji najčešće ne kontrolišu šta ono gleda.


„Nije tačno da mališani više vole da gledaju televizor i da se igraju na računaru nego da se druže sa roditeljima i da im mama ili tata čitaju bajke“, tvrdi Neda Gretner iz Udruženja vaspitača Beograda – „Oni bi hteli da se igraju ’Ne ljuti se čoveče’ ali nema ko da im pokaže“