Holivudska glumica Kristina Eplgejt ranije je otvoreno govorila u medijima o izazovima sa kojima se bori otkako je saznala da boluje od multipla skleroze. Sada je otkrila i da je njena 13-godišnja ćerka Sedi Grejs dobila dijagnozu sindroma posturalne ortostatske tahikardije.

Devojčica je bila gost u maminom podkastu MeSsy, gde je govorila o simptomima sa kojima se bori i kakva je dijagnoza u pitanju.

"Utiče na moje srce, pa kada ustanem, jako, jako mi se zavrti u glavu, noge mi postanu veoma slabe i osećam kao da ću da se onesvestim. Dešavalo mi se to ranije, da padnem, da izgubim svest".

Sedi je rekla da je dijagnozu dobila pre nekoliko meseci, ali da sa tim stanjem "živi već dugo", te da je u šestom razredu nekoliko puta odlazila po nekoliko puta dnevno kod školske bolničarke jer se osećala kao da će se onesvestiti.

Pre nego što je dobila dijagnozu, njeni simptomi u školi nisu shvatani ozbiljno.

"Svaki put kada bih otišla do bolničarke mislili su da lažem. Govorili su mi ’To radiš da bi izašla sa časa, verovatno si samo malo anksiozna, vrati se na čas. I nisu uradili ništa po tom pitanju, bilo mi je zaista teško jer se stvarno nisam osećala dobro i imala sam bolove. To što me nisu shvatili ozbiljno je me povredilo, fizički i emocionalno", ispričala je devojčica.

Šta je sindrom posturalne ortostatske tahikardije

U pitanju je sindrom koji utiče na srce, ubrzavajući njegov rad kada osoba iz sedećeg ili ležećeg položaja ustane, a javljaju se simptomi koji uključuju vrtoglavicu, nesvesticu, osećaj "magle" u glavi, jače ili brže otkucaje srca, iscrpljenost.

Prema pisanju Klivlendske klinike, ovo stanje je prilično često i javlja se kod jedan do tri miliona ljudi u Americi, ali nije opasno po život.

Glumica Kristina Eplgejt rekla je da se osećala užasno jer nije shvatila šta se dešava sa njenom ćerkom i što nije ranije znala za ovo stanje.

BONUS VIDEO:

"DECA UGROŽENA ZBOG PROMENE VREMENA!" Pedijatar otkrio: Zbog superćelijskih oluja SVIRAJU PLUĆA I POČINJU DA KAŠLJU Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)