Glumica Dru Barimor nedavno je isrpičala o metodi koja joj je pomogla da se izbori sa situacijom koja je poznata svakom roditelju – kada dete ima izliv emocija.

Ova situacija ume da bude veoma frustrirajuća za dete, a glumica kaže da joj je savet psihologa i stručnjaka za roditeljstvo dr Alize Presman pomogao da drastično promeni svoju reakciju prema ćerkama Oliv (11) i Frenki (9).

"Moja ćerka Oliv, koju Aliza poznaje, prolazila je kroz neku fazu pre nekoliko godina. Kada bi bila uznemirena, pokušala bih da joj priđem, da budem sa njom, misleći da će joj to pomoći. Međutim, to je poslednja stvar koja joj je trebala ili koju je želela. Tada to nisam razumela – ona bi ili pobegla ili bi se ljutila na mene. Svakako, nijedno od to dvoje nije bilo dobro, a Aliza me je naučila da regulišem sebe. Rekla si mi, uđi u sobu i samo kaži: 'Razumem da imamo težak trenutak'", ispričala je Dru u razgovoru sa psihologom Presman dok su u emisiji razgovarale o njenoj novoj knjizi.

Glumica bi, zatim, po savetu psihologa, ostavila ćerku da se smiri, a za to vreme bi stajala ispred vrata devojčicine sobe, udahnula duboko i uveravala je da je tu, sa druge strane vrata, ako i kada bude želela da razgovara, prenosi fatherly.com.

"Mislim da se toliko uplašimo nekih velikih osećanja da želimo da ih se rešimo. A zaravo ih jurimo", rekla je psiholog Presman na ovu temu, na šta se glumica složila: "Da, ja sam je bukvalno jurila".

"Poruka je: ’Plašimo se osećanja’. A osećanja nisu opasna", nastavila je psiholog Presman. "Važno je da mi kao odrasli naučimo da regulišemo svoje emocije, da kaćemo: ’OK, ne juri me medved. Ni moju ćerku ne juri medved’. To znači, nije hitna situacija, to je osećanje".

Roditelji inače imaju potebnu da pokušaju da "spasu" dete kada je ono tužno, nezadovoljno, kada mu je neprijatno iz bilo kog razloga, što je česta greška. Iako su namere roditelja uvek dobre, to preterano štićenje od "loših" emocija zapravo loše utiče na njihov razvoj, zbog kojeg deca mogu da razviju čak i antisocijalno ponašanje.

"Normalno je da roditelji žele da im dete bude srećno. Ali, nama je potrebno da naša deca znaju da se obuku u skladu sa vremenom, a ne da pokušavamo da kontrolišemo vreme jer to ne moežmo. Zato, bolje je da nauče kako da prihvate ta osećanja, da znaju da to mogu da prevaziđu i da mi nismo zbog toga potreseni", zaključila je Presmanova u razgovoru sa Dru Barimor.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)