Čuveni američki glumac Džon Travolta bio je pun ljubavi kada je reč o njegovoj porodici, oni su za njega ceo svet. Ali u trenu, život se podelio na dva dela: 2. januara 2009. njegov 16-godišnji sin je umro od posledica epileptičnog napada izazvanog Kavasakijevim sindromom. Ovo se dogodilo na Bahamima kada je porodica bila na odmoru.

Džon Travolta je rekao da je gubitak deteta najgora stvar koja mu se ikada dogodila u životu. Najstariji sin Džona Travolte i glumice Keli Preston, Džet, koji je rođen sa autizmom, promenio im je život od trenutka kada se rodio. Bila je to izuzetna ljubav, kako se glumac priseća:

"Ne mogu da zamislim kakav bi život bio bez Džeta. Kad se rodio, bio je opran i obučen, držao sam ga u naručju i satima ga nisam puštao. Keli je spavala nakon porođaja, doktori su došli da odvedu bebu na testove, ali sam odbio da ga se odreknem. Rekao sam – ne danas, drugi put. Kao da sam poludeo."

Voljeni sin je živeo samo 16 godina... Cela porodica je bila na odmoru u seoskoj kući na ostrvu Grand Bahama kada se dogodila tragedija. "Spavali smo kada sam čula kako moj sin kuca na vrata u svojoj sobi dole. Odmah sam pojurio do njega", priseća se Travolta. "U to vreme, medicinske sestre su već bile u njegovoj blizini. Pokušali su da spasu Džeta, koji je imao napad. Odmah sam zamenio onoga koji je radio veštačko disanje, drugi je u to vreme vršio kompresije grudnog koša."

"Džet je redovno imao takve napade, tako da smo znali kako da postupimo, šta da radimo. I uvek smo uspevali. Uvek, osim ovog puta. Poslednjeg..." Džeta nije bilo moguće spasiti. Preminuo je ne dolazeći svesti.

Tarino Lajtborn, bolničar na licu mesta, prisetio se da je Džon Travolta izgledao kao da je lud dok je nastavio da oživljava svog sina. Sa suzama u očima molio je da se spase. Tarino je kasnije napisao: "Plakao je, oči su mu bile crvene. Sećam se da je gledao u plafon i neumorno ponavljao: "Bože, molim te, pomozi mi".

Lajtborn je odveo tinejdžera u bolnicu. On je takođe bio svedok trenutka njegove smrti: "Džon je hodao iza zavese bolničke sobe. U očima mu je bio neopisiv bol. I neopisiva ljubav prema mom sinu. Zagrlio je sina i rekao: "Tako mi je žao, Džet." Mislim da je mislio: "Izvini Džete, uradio sam najbolje što sam mogao."

U intervjuu za US Weekly 2019. godine, Džon Travolta je govorio o tome kako je bilo izgubiti dete. Bilo je očigledno da ni posle decenije ova rana nije zarasla i nastavila da boli, kao i prvog dana. Glumac je rekao da posle ovog iskustva život više ne može biti isti.

"Ovo je najgora stvar koja mi se dogodila u životu. Iskreno govoreći, nisam znao da li ću to preživeti... Ljudi kažu da je najteža stvar na svetu izgubiti majku ili oca. Sada mogu da kažem da to nije tačno. Najgora, najteža stvar je gubitak deteta. Neko koga ste voleli, odgajali, gledali kako raste svaki dan. Onaj koga si naučio da hoda. Onaj koji te je naučio da zaista voliš. Ovo je najgora stvar koja se ikome može desiti", napisao je glumac na Fejsbuku 10 godina nakon tragedije, piše Cluber.

"Ovaj dečak je doneo toliko radosti u moj život. Toliko sreće. Ovih 16 godina očinstva me je naučilo najvažnijoj stvari na svetu – bezuslovnoj ljubavi", dodao je glumac.

Džon Travolta kaže da bi želeo da apeluje na sve ljude na Zemlji: „Moramo da stanemo usred sve ove gužve i kažemo: "Hvala. Zato što imamo decu. A deca treba da zastanu usred sve ove gužve i kažu: "Hvala ti". Zato što imaju roditelje. Jer život je veoma kratak. Provodite što više vremena sa roditeljima, a roditelji što više vremena sa svojom decom. Budite nežni, budite pažljivi. Jer jednog dana, kada podignete pogled sa telefona, možda više ne postoje... Volite i živite svaki dan kao da vam je poslednji u životu. Jer će jednog dana biti tako..."

BONUS VIDEO:

DECA GLEDALA BRUTALAN I UZNEMIRUJUĆ SNIMAK NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Prvo se mislilo da je na video klipu devojčica... Kurir tle

(Yumama/T.A.S.)