Argentinski fudbaler Lionel Mesi (35) je jedan od najboljih igrača sveta, a o njegovim dosadašnjim uspesima može da se priča danima. Međutim, ono što većina ljudi ne zna jeste da je Mesi u detinjstvu imao zdravstvene probleme kojima se danas posvećuje velika pažnja.

Tada dečak, sa 12 godina, dobio je ugovor od FK Barselone. Na ugovoru koji je tada napisan na salveti stajalo je i da će fudbalski tim platiti lečenje dečaku. O kakvom lečenju se radi?

Već sa 10 godina svima je bilo jasno da je pred Mesijem profesionalna fudbalska karijera, ali njegov ogroman talenat pratila je dijagnoza deficita hormona rasta. Stanje u kom organizam ne proizvodi dovoljno hormona rasta, što može da utiče na celokupan razvoj i zdravlje deteta, a prvi simptomi se prepoznaju baš po kaskanju u rastu.

Lečenje je bilo skupo, a zdravstveno osiguranje Mesijevog oca moglo je da pokrije samo dve godine terapija, za koje je trebalo izdvojiti najmanje 1.000 dolara mesečno.

Njegov tadašnji klub Njuels Old bojs obećao je da će pomoći porodici Mesi, ali je to obećanje prekršeno. Uskoro je s Mesijem kontaktirao čuveni River Plejt, ali je slavni argentinski klub odbio da plati dečaku lečenje.

Lionel Mesi
Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia Lionel Mesi

Budući da su Mesijevi imali rođake u Španiji, konkretno u Kataloniji, uspeli su da dogovore Lionelu probu u Barseloni. Tada nije bilo uobičajeno da se sklapaju ugovori s tako mladim igračima, a Leo je bio tek dete. Ipak, oni su odlučili da mu daju šansu i pristali da plate lečenje, odnosno injekcije ljudskog hormona rasta.

Za nekoga ko živi s ovim stanjem, terapija je spasonosna: rešava probleme s funkcijom hipofize, kožom, zubima, vidom i imunitetom, a Mesi je bio na terapiji do svoje 14. godine.

profimedia-0741319121.jpg
Michael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedia Lionel Mesi

Fudbaler nije često pričao o svojoj borbi, ali je jednom prilikom otkrio da je nakon nekog vremena sam sebi počeo da daje injekcije svake večeri.

"Nije me bolelo, to je bila rutina, nešto što sam morao da radim, i radio sam to sasvim normalno", rekao je sportista.

(Yumama/Glossy)