Poznata novinarka Eli Halivel iz Australije podelila je sa javnošću svoju neverovatnu životnu priču. Ona je u isto vreme saznala svoju najlepšu i najgoru vest u životu - da će postati majka i da je teško obolela. Od tog trenutka, krenula je njena borba za sve ili ništa.

Eli je sa svojim suprugom planirala porodicu, a kako ju je zadesio stomačni virus, odlučila je da ode kod lekara i da ujedno obavi i testove krvi kako bi proverila da li su svi njeni nivoi u granicama normale i da može da pokušava da ostane trudna.

"Želela sam da proverim svoj nivo folata, a nakon urađenih analiza doktori su mi skrenuli pažnju da imam visoke trombocite. Kako to nije ništa neuobičajeno ako imate stomačni virus, moj doktor nije bio zabrinut, ali smo se ipak odlučili za još jedno testiranje. Drugi test je pokazao da su trombociti bili još veći, pa je zatražio specijalistu da pogleda rezultate. Osim manjeg osećaja umora koji sam pripisivala poslu i testa krvi, ništa nije slutilo na ono što se kasnije dogodilo", rekla je Eli.

Nakon pet nedelja konačno je došla kod specijaliste na pregled, uradila je još jedno testiranje i čekala da stručnjaci otkriju o čemu je reč.

"Pozvali su me i rekli da u ponedeljak moram da dođem kod doktora, ali su napomenuli i da sa sobom povedem voljenu osobu da razgovaramo o dobijenim rezultatima", rekla je, i tog trenutka shvatila je da nešto nije u redu.

"Nikada ne traže da dovedete voljenu osobu osim ako ne umirete."

Kada je konačno bila kod lekara, saznala je da ima hroničnu mijeloičnu leukemiju koja utiče na krv i koštanu srž, ali se najčešće dijagnostikuje kod muškaraca starijih od 60 godina, a ne kod žena njenih godina (37). Dva dana nakon ovog bolnog saznanja otkrila je i da je trudna.

"Za 48 sati sam saznala najbolju i najgoru vest koju možete da čujete u životu", rekla je.

Lekar joj je objasnio da bi za nju najbolje bilo da započne oralnu hemoterapiju, ali da nije poznato kakav efekat bi imalo na bebu. Tako je Eli, suočena sa nemogućim izborom, odlučila da sačeka. Čekala je devet meseci i rodila sina.

"Išla sam na dvonedeljne preglede i testove da vidim kako napredujemo. To je bolest koja inače ne pogađa žene u začeću. Nije bilo mnogo drugih slučajeva kao što je moj, pa nismo znali kako će da napreduje niti koliko dugo imam ovu dijagnozu. Postojao je tretman koji se koristio, nije bio savršen ali nije ni prolazio kroz placentu. To je uključivalo dobijanje injekcije jednom nedeljno u trećem tromesečju. Dakle, to sam koristila", rekla je o svojoj trudnoći bez hemoterapije.

Mesec dana pre punog termina su je porodili jer su se njeni nivoi markera leukemije (količina raka u njenoj krvi) povećavali. Nakon što je rodila sina odlučila je da sačeka na pravu terapiju još pet nedelja kako bi mogla da ga doji. Tada je počela prava borba.

"Tih pet nedelja mi je dalo vremena da se naviknem na majčinstvo. To mi je dalo mir i na sreću, moji nivoi su ponovo pali, pa su se doktori složili da mogu da sačekam", rekla je.

U proteklih šest godina ulazila je u remisiju ali joj se bolest iznova vraćala. Prosečan životni vek Australijanaca sa ovim rakom je tri do pet godina. Eli je već u šestoj.

Trenutno, Eli je u remisiji i nema ćelije raka krvi koje se mogu detektovati u telu, a njen sin ima šest godina.

(Yumama)