Džema Mekgovan je majka troje dece, a u februaru 2021. saznala je da ima rak jajnika, i to u četvrtom stadijumu. Prognoze su bile užasne i lekari su joj rekli da će živeti do maja ove godine.

Ona se nije predala, radi sve što može da ostane uz svoju decu, a na svom Instagram profilu redovno deli sve detalje lečenja i posete bolnicama. Međutim, na društvenim mrežama često naiđe i na užasne komentare i uvrede.

Bez imalo srama, neki njeni pratioci joj redovno govore da "lažira bolest" i da "izgleda previše dobro za nekog ko umire od raka". Međutim, Džema tvrdi da joj to uopšte ne smeta jer se trudi da produži svoj život i što duže bude uz svoju decu, tako da nema vremena da misli o takvim komentarima.

Njoj je rak jajnika prvi put dijagnostikovan 2016. godine, sa samo 22 godine života, i to dok je bila u šestoj nedelji trudnoće sa svojim drugim detetom. Operisana je, a lekari su joj rekli da ne veruju da će se bolest vratiti.

"Bio je to rak u početnom stadijumu, pa sam posle operacije ostavila to iza sebe i nastavila sa svojim životom", rekla je ona.

Džema Mekgovan
Printskrin, Instagram/jemhow Džema Mekgovan

Naredne četiri godine nije imala nikakve simptome, ali u januaru 2021. opipala je kvržicu na telu, zbog čega je odmah upućena na magnetnu rezonancu. Ona je u tom trenutku bila i trudna, pa su je hospitalizovali kako bi je pripremili za carski rez. Samo 24 sata nakon porođaja, saopštili su joj da se rak vratio i da ima više tumora u telu.

"Reči koje sam upamtila bile su: neizlečivo, agresivno i ponaša se neobično. Počela sam se hemoterapijom kada je Beti imala samo dve nedelje, ali nisam bila spremna da odustanem i kažem mojim bebama da ću umreti", istakla je ona.

Posle tri kruga dve različite vrste hemoterapije, u maju prošle godine je tim onkologa ustanovio tri nova tumora u Džeminom telu što je ukazalo na to da lečenje ne daje rezultate. Tom prilikom otvoreno su joj rekli da joj je ostalo još od 3 do 15 meseci života.

Ipak, ona je odbila da prihvati ovakve prognoze.

"Ne tražim da budem baka, samo želim da budem mama. Samo želim više vremena, zašto onda ne bih dala sve od sebe", rekla je Džema koja je sada okrenuta alternativnim tretmanima za lečenje raka.

Džema Mekgovan
Printskrin, Instagram/jemhow Džema Mekgovan

Ona je pronalšal kontroverznu kliniku u Meksiku koja nudi alternativne terapije po ceni od 90. 000 funti. Džema je novac prikupila putem platforme GoFundMe.

"Uzimam mnogo lekova koji nisu odobreni ili se nalaze u kliničkim ispitivanjima. Ne vidim umiranje u maju kao opciju. Ne jedem šećer, mlečne proizvode, mesne proteine, ugljene hidrate. Pijem puno zdravih sokova i gladujem. Osećam da sam na pravom putu i odlčna sam u tome da se izlečim", ističe ova hrabra, mlada žena.

Ipak, spremna je i za najgori scenario, pripremila je kutiju sećanja za svoju decu i čak im kupila poklone za sve velike trenutke koji će tek doći - rođendane, venčanja, maturu...

"Želim da me se moja deca sećaju i znaju da sam mislila na njih. Neko mi je jednom rekao da mogu sutra da izađem iz kuće i da poginm u saobraćajnoj nesreći. A ja znam svoju sudbinu, tako da imam vremena da se pripremim i mogu da cenim dane koji su mi ostali", zaključila je Džema.

Pogledajte kako Džema izgleda:

Printskrin, Instagram/jemhow Džema Mekgovan

(Yumama)