Svako porodilište u Srbiji sada ima poseban, izolovani deo gde se trudnice koje su zaražene virusom korona mogu javiti na pregled, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski.

On je podsetio da je do pre desetak dana KBC "Dragiša Mišović" bio opredeljen za kovid porodilište, te da su se do tada sve trudice javljale u toj ustanovi.

"Sada u svakom porodilištu u Srbiji postoji izolacioni deo gde se svaka trudnica može javiti, biće adekvatno primljena, biće joj pružena adekvatna usluga i biće zbrinuta po svim procedurama", rekao je Stefoski.

Upitan da li u Srbiji trenutno ima dovoljan broj testova i zaštitne opreme, Stefoski je rekao da u našoj zemlji postoji dovoljan broj i brzih i PCR testova, kao i zaštine opreme koju u kovid ambulantama konstantno koriste timovi koji uzimaju uzorke, medicinske sestre i lekari.

Na pitanje zašto je ukinut broj telefona namenjen za informacije o virusu korona, Stefoski je objasnio da od sada svaki dom zdravlja u Srbiji ima svoj broj telefona namenjen za pacijente koji sumnjaju da su zaraženi novim virusom, na koji mogu da dobiju savet ili zakažu pregled.

"Građani i sada mogu da dobiju informacije na brojevima u svakom domu zdravlja koji je ta ustanova opredelilia. Smatramo da bi na taj način dobijanje informacija bilo dostupnije i brže", naveo je Stefoski.

Govoreći o epidemiji virusa korona u Srbiji, Stefoski kaže da je situacija dobra i da najveći broj zaraženih pacijenata nema simptome ili ima neznatne simptome kao što su gubitak čula mira i ukusa.

Stefoski je napomenuo i da je najbitnije da u zatvorenim prostorijima i dalje nosimo zaštitne maske i držimo propisanu fizičku distancu.

Zapratite nas i na Instagramu!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Čak i kada radite sve što je potrebno da vaša beba u stomaku bude sigurna i zdrava, sasvim je u redu ako nekada osetite da vam fali veza sa bebom. Da, tu su ultrazvučni snimci i šutiranje u stomaku, ali je nekada potrebno da se emotivno i psihički povežete sa njom. Pogledajte nekoliko ideja. 1. Dnevnik Svakog dana odvojte nekoliko minuta da zapišete uspomene koje ćete kasnije čitati sa detetom, pišite o onome što se dogodilo tokom nedelje, kako se osećate, šta ste sve pripremili za bebin dolazak. Ne zaboravite i fotke stomaka koji neprestano raste. 2. Čitajte joj Vaša beba čuje zvukove već oko osamnaeste nedelje trudnoće, tako da će joj prijati vaš glas dok joj čitate priču. Američka Akademija za pedijatriju predlaže da bebi čitate svakoga dana. Zar nije zanimljivo? Još predloga da se povežete sa svojom benicom u stomaku potražite na linku i opisu profila. ???? . . . #Yumama #trudnice #trudnoca #trudnickistomak #pregnancy #pregnant Foto: Shutterstock

Објава коју дели Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) дана 18. Јун 2020. у 9:16 PDT