Ova 35-godišnja Japanka je profesionalna organizatorka prostora i autor apsolutnog bestselera ''Čarolija pospremanja koja će vam promeniti život''.

U toj knjizi Mari je predstavila svoj temeljni koncept - KonMari metodu pomoću koje u ovoj emisiji ulazi u domove i uči partnere (a usput i gledaoce) kako savršeno efikasno pospremiti svoj prostor i zauvek se rešiti haosa. 

1. Psihologija ne(reda)

KonMari metoda temelji se na celom ''majnsetu'', a ne na metodologiji čišćenja. Mari veruje da stvarima zaista treba da ''damo ljubav'', a one u nama da ''izazovu sreću''. Mari svoje ''učenike'' u emisiji uči kako da stvari slažu na veoma poseban način tako da svaku vide i da svakoj daju ljubav i pažnju. Uostalom, stvari koje ne ''šire sreću'' u tebi su, prema Mari, nepotrebna prepreka na putu do sreće i unutarašnjeg mira.

2. Bacite stvari koje ste sačuvali jer će "poslužiti jednog dana"

Koliko ste stvari u svom domu sačuvali jer duboko verujete da će vam jednog dana zatrebati? Ta anksioznost rešavanja starih i beskorisnih stvari zapravo nas pretvara u hrčka, a ispod cele hrpe stvari koja vam nije potrebna - nećete ni videti da imate one koje volite i potrebne su vam. Dakle, ne, neće poslužiti jednog dana i uopšte vam ne trebaju.

3. Dobro je da čistite po kategorijama

Iako je ustaljeno mišljenje da je dobro čistiti po lokacijama (kuhinja, soba, ...), Mari tvrdi da je mnogo pametnije čistiti po kategorijama (odeća, cipele, namirnice...). Tako će se nered rešavati deo po deo, logičnim mentalnim mapama. Njena metoda funkcioniše da se celi sadržaj te kategorije prvo izbaci na krevet, pod ili kauč, a potom se svaki komad dotakne i sortira kao otpad ili kao funkcionalan komad. A sve zavisi od toga da li izaziva osećaj sreće i zadovoljstva u vlasniku.

4. Dobro je ići posebnim redom

Mari je na razvoju svoje metode radila godinama i konačno je uspostavila red kojim treba ići preko kategorija. Ona tvrdi da se prvo sortira odeća, potom knjige i papiri pa tek onda ostalo. I na kraju ostaju stvari koje imaju sentimentalnu vrednost i kojima je posebno teško reći zbogom. Nije poznato po kojim je komponentama dobila tačno ovaj razvojni niz, ali čini se da ima veze s mentalnim i duhovnim komponentama pospremanja u koje Mari čvrsto veruje.

5. Raspramanje je privatni čin

Mari Kondo tvrdi da je rasspremanje krajnje intiman čin. To je vreme samo za jednu osobu. Čak i svoje ''učenike'' iz emisije ona rastavlja da bi svako pospremio sopstveni haos. Naime, prisutnost druge osobe nije poželjna, a isto tako nije dopustivo da jedna osoba baca ili posprema tuđe stvari.