Od dojke do hranjenja na flašicu

Prestanak dojenja je važna odluka, kako za Vaše telo, tako i u emotivnom smislu. Jednom kada pređete sa dojenja na hranjenje na flašicu, veoma je teško ponovo se vratiti na dojenje. 

Ubrzo nakon prestanka dojenja, Vaše dojke slabije proizvode mleko i nije nimalo lako vratiti se na staro, tako da Vam preporučujemo da, pre nego što donesete odluku o prestanku dojenja, budete sigurni da je to ono što želite.

Kako da smanjite broj podoja

Vašem telu će trebati sedam dana da se navikne da proizvodi manje mleka. Postepeno smanjivanje broja podoja na jedan podoj manje nedeljno pomoći će u sprečavanju nadutosti grudi i mastitisa. Ukoliko imate osećaj da će Vam grudi pući, možete da izmuzete malo mleka i smanjite pritisak koji osećate. Međutim, nemojte izmuzavati previše mleka, jer će time Vaše grudi nastaviti da ga proizvode.

Hranjenje na flašicu bebe koja je sisala

Pobrinite se da imate svu opremu za hranjenje na flašicu koja Vam je potrebna: flašice, cucle, sterilizator, itd. Takođe, ukoliko ne hranite bebu mlekom koje ste izmuzli, dobro pročitajte uputstvo za pravljenje mlečne formule.

Nekim bebama treba više vremena da se naviknu na hranu iz flašice, pa Vam dajemo neke savete o ovome:

Dajte Vašoj bebi mleko različite temperature – nekim bebama više da temperatura mleka bude približna temperaturi tela (poput mleka iz dojke), dok drugim bebama više odgovara hladnije mleko, temperature približne sobnoj.

Eksperimentišite sa različitim veštačkim bradavicama.

Zamolite nekog drugog da hrani Vašu bebu, a za to vreme napustite prostoriju, tako da Vaša beba ne može da Vas vidi niti da oseti Vaš miris.

Koristite neku igračku ili pustite muziku kako biste odvratili bebi pažnju.

• Ako je Vaša beba starija od 6 meseci, dajte joj da pije iz flašice sa ručkama.

Izmuzite malo mleka i dajte bebi da ga pije iz flašice – poznati ukus će pomoći Vašoj bebi da se lakše navikne.

Budite smireni – ako ste Vi opušteni, biće i Vaša beba.

Budite strpljivi – možda će trebati vremena, ali Vaša beba će se navići na flašicu.

Ukoliko ste pokušali sve što ste mogli, a Vaša beba i dalje ne želi da je hranite iz flašice, obratite se Vašem lekaru.

Povezivanje sa bebom dok je hranite na flašicu

Bebe vole blizinu majke koju osećaju dok sisaju. Mađutim, ukoliko hranite bebu na flašicu, možete jačati bliskost tako što ćete maziti bebu dok je hranite. Pričajte joj ili pevajte i trudite se da ostvarite kontakt očima.