Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Edukacija trudnica: Predstavljena knjiga 'Preeklampsija', specijaliste prof. dr Ljiljane Mirković

Knjiga 'Preeklampsija' pomaže trudnicama da bolje razumeju ovu ozbiljnu bolest koja se javlja u drugoj polovini trudnoće, a koja može da ugrozi zdravlje ali i život majke i bebe.

Prof. dr Ljiljana Mirković, uspešni i cenjeni specijalista ginekologije i akušerstva, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, nedavno je predstavila svoju autorsku knjigu "Preeklampsija" kojom je, kako cene stručnjaci, napravila veliki pomak u zdravstvu i edukaciji trudnica.

"Preeklampsija je sve češća i kompleksna bolest u trudnoći o kojoj se, i pored ozbiljnih posledica koje sa sobom nosi, danas nažalost, malo zna. Ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, ova bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija u trudnoći, ali i teških hroničnih poremećaja zdravlja kod žene, dok u poslednjoj instanci može izazvati smrt i trudnice i bebe. Zato sam se tokom poslednjih godina, nakon skoro tri decenije bavljenja ginekologijom, koncentrisala na ovaj problem, što je na kraju rezultovalo publikacijom", izjavila je prof. dr Ljiljana Mirković, i dodala da svojom knjigom želi da olakša posao i pomogne svojim kolegama u razumevanju ove bolesti, ali i trudnicama i budućim majkama, zbog čega je knjiga, kako kaže - lako shvatljiva.

Povezane vesti

Kao težak oblik hipertenzije u trudnoći, ova bolest se danas javlja usled česte pojave rađanja u sve poznijim godinama, a karakteriše je visok krvni pritisak i belančevine u urinu nakon 20. nedelje trudnoće. Mehanizam same bolesti vezan je za posteljicu, a kao glavni simptomi su bol u gornjem delu trbuha, povraćanje, oticanje, pa sve do epileptičnih napada, smetnja sa vidom i disanjem. U rizičnu grupu spadaju žene koje hronično pate od visokog krvnog pritiska, prvu trudnoću nose u trenutku kada već imaju preko 40 godina, imaju prekomernu telesnu težinu, hronične bubrežne bolesti i dijabetes.

Kako doktorka smatra, prevencija postoji, a redovne kontrole krvnog pritiska jedan su od najboljih načina za pravovremeno otkrivanje hipertenzije. Trudnice treba da vode računa o ishrani, ostave alkohol i cigarete, smanje unos soli i izbegavaju masna i začinjena jela.

Prof. dr Ljiljana Mirković svoju knjigu, koja je odmah zadobila veliku pažnju javnosti, prvi put je predstavila na Ginekološko-akušerkoj nedelji. Poverenje svojih kolega i stručnjaka, koji veruju da je ovim delom napravila veliki pomak u zdravstvu i edukaciji trudnica, zadobila je dugogodišnjim, predanim radom, pa ne čudi što je danas član Republičke komisije za unapređenje zdravlja omladine, trudnica i dece Ministarstva zdravlja Republike Srbije i zauzima mesto potpredsednika Ginekološko akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica