U okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, UNICEF je započeo saradnju sa Kliničkim centrom Kragujevac radi poboljšanja uslova za lečenje prevremeno rođene dece u Centru za neonatologiju. U ovom Centru godišnje se leči oko 500 preveremo rođene dece sa područja centralne i zapadne Srbije gde im se pruža visokospecijalizovana neonatološka zaštita. 

Za dobar ishod u lečenju i dalji razvoj prevremeno rođene dece potrebno je obezbediti uslove koji omogućavaju aktivno uključivanje roditelja u lečenje dece koja su rođena pre vremena, povećanu dostupnost majčinog mleka u ishrani, i smanjenje stresa. Zato je UNICEF, zahvaljujući svojim redovnim donatorima, nabavio neophodnu opremu za kontakt deteta i majke "koža na kožu", stolice za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja, pumpe za izmlazanje majčinog mleka i posude za skladištenje mleka, opremu za pozicioniranje beba, kao i drugu medicinsku opremu.

Zahvaljujući dodatnoj obuci u oblasti razvojne neonatalne nege koja se održala 30. i 31. marta, 30 pedijatara neonatologa i pedijatrijskih medicinskih sestara i tehničara iz Centra za neonatologiju u Kragujevcu kroz svakodnevnu praksu unaprediće uslove za podsticanje optimalnog rasta i razvoja prevremeno rođene dece.

Ukupna ulaganja za nabavku opreme i edukaciju zdravstvenih radnika iznose 1.755.860 dinara. 

Tokom 2018. godine UNICEF će, u skladu sa redovnim donacijama i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, dodatno podržati opremanje i obuke na odeljenjima intenzivne neonatološke zdravstvene zaštite širom Srbije.