“Na ovaj način skrećemo pažnju na važnost zaštite dece od svake vrste nasilja i zlostavljanja. Tema je veoma teška, ali i izuzetno značajna i Švedska snažno podržava ostvarivanje tzv. “nulte tolerancije” prema seksualnom nasilju nad decom”, rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin, na promociji knjige "Ono što niste videli", koja je održana u četvrtak, 14. septembra.


Ambasador Švedske Jan Lundin, Foto: Z. Petrović

Povodom predstavljanja srpskog izdanja autobiografije, čiji je izdavač Incest Trauma Centar -Beograd, promociji su prisustvovale gošće iz Švedske koje su 2011. godine pokrenule fondaciju “Change attitude” (Promeni stav) Ula Lemberg i Joana Lindkvist. Lemberg je fotografkinja koja je tokom dugogodišnje karijere beležila kroz objektiv kamere kršenje prava žena i dece širom sveta.

Predsednica fondacije Joana Lindkvist poslednjih 15 godina bavi se pravima deteta sa fokusom na seksualnom zlostavljanju dece. Kroz kratki filmski projekat “Break the Silence” (Prekini tišinu), ističu se različite strane seksualnog nasilja nad decom širom sveta. Deo ovog projekta je i film “Dear Kid” (Drago dete) koji je prikazan tokom promocije. Film prati majku koja tokom dečjih časova plivanja oseća neprijatnost zbog odnosa trenera sa jednim detetom. Govori o dilemi koju većina odraslih ima i koja ih sprečava da deluju - šta treba učiniti u slučaju sumnje, kao i o potrebi da se šire informacije i podigne svest o postojanju seksualnog nasilja nad decom.


Ula Lemberg "Change Attitude"; Foto: Z. Petrović

„Zajedničko gledanje filmova može da bude polazna tačka za razgovor o emocijama i doživljajima, za sticanje novih saznanja i iskustava u celinu i mobilizaciju protiv seksualnog nasilja nad decom. Prema Konvenciji o pravima deteta pravo svakog deteta je da ne bude izloženo seksualnom nasilju, a na društvu je odgovornost da garantuje deci to pravo. Odgovornost se takođe odnosi i na oblast sporta”, rekla je Joana Lindkvist.


Joana Lindkvist "Change Attitude"; Foto: Z. Petrović

Organizacija "Save the children" pokrenula je projekat "Baci pet-sport za sve" koji se bavi edukacijom u oblasti sporta i zaštitom dece od svake vrste zlostavljanja. Kako jedno sportsko udruženje može da postane bezbedna okolina bez ponižavanja, diskriminacije i seksualnih napada? Kroz edukaciju sportskih udruženja (trenera, roditelja, dece) razvijaju se mehanizmi za sprečavanje negativnih pojava, kao i konkretne mere ukoliko se one dogode. 


Helene Ohlsson "Save the children"; Foto: Z. Petrović

Dušica Popadić iz Incest trauma centra-Beograd ukazala je na važnost ove teme: “U 23-godišnjoj praksi Incest Trauma Centra-Beograd naučile smo od dece koja su preživela seksualno nasilje da je neophodno da znaju šta su lične granice, dobre i loše tajne, dobri i loši dodiri, da njihovo telo pripada samo njima, da imaju pravo da kažu NE, da uvek veruju svom 'unutrašnjem glasiću' kada kaže da nešto nije u redu, da veruju svojim osećanjima. Treba da nauče kome da kažu i kako da potraže pomoć i da ne odustaju dok se nešto ne promeni. Kada ova znanja nemaju unapred, deca su laka meta za počinioce. Knjiga Patrika Šjeberga doprinosi sprečavanju seksualnog nasilja nad decom”.


Promocija knjige "Ono što niste videli"; Foto: Z. Petrović