Vazduhoplovna akademija, medicinske i elektrotehničke škole, sve su popularnije među malim maturantima, jer garantuju brzo zaposlenje i dobru zaradu.

"Deca su izuzetno praktična, upisuju smerove sa kojima će brzo doći do posla i imati veću prohodnost na fakultetu", ističe Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Kako on objašnjava, učenici se sve više opredeljuju za elektrotehničke, a učenice za medicinske škole.

"Tehničar za IT, administrator mreže i elektrotehičar računara su smerovi za koje se uglavnom opredeljuju mladići, dok učenice upisuju za farmaceutskog i fizijatrijskog tehničara. Na trećem mestu su finansijski i pravni tehničari, kao i smerovi usmereni na bankarstvo i osiguranje, a vrlo su traženi i turistički i kulinarski tehničari. Takođe, velika je navala i za Vazduhoplovnu akademiju, gde po sedmoro konkuriše za jedno mesto", nabraja Antić.

Kako on ističe, u manjim gradovima ovi profili su znatno traženiji od gimnazijskih.

"To se vidi po broju bodova, u, na primer, Ćupriji ili Vranju je za upis u gimnaziju potrebno 50-ak bodova, dok je za medicinske škole neophodno preko 90", ističe on.

Ipak, ukoliko žele da se što pre zaposle, đaci upisuju trogodišnje profile.

"Nakon školovanja za kuvare i završetka građevinskih škola, oni mogu brzo da nađu dobro plaćen posao", kaže Antić.

Kako priča direktor Vazduhoplovne akademije dr Goran Cvijović, prošle godine je prosečan broj poena neophodan za upis bio 91,08.

"Interesovanje je veliko zbog atraktivnih profila, činjenice da smo jedina vazduhoplovna škola u Srbiji, a učenici po završetku dobijaju licence i dozvole za rad. Svi profili su rađeni po dualnom modelu, sarađujemo sa Jat tehnikom, Er Srbijom...", priča Cvijović.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija ističe da se i ove godine najveća navala očekuje za upis Treće, Četrnaeste, Trinaeste i Devete beogradske gimnazije.

"Njih upisuju samo đaci sa velikim brojem poena, u Devetoj i Desetoj minimum je 94,5 bodova, dok je u Trećoj granica na čak 99 poena. S druge strane, ako ne računamo škole na obodu grada, najlakše je upisati Četvrtu, Dvanaestu, Osmu i Sedmu beogradsku gimnaziju. Međutim, to nije zato što one rade dobro, naprotiv, već su u pitanju drugi faktori, poput lokacije", smatra Sokić.