Verovatno najstarija trudnica ikada zabeležena u našoj zemlji, Atifa Lj. (63) iz Novog Pazara, svoje prvo dete trebalo da rodi u julu ove godine. Atifa je zatrudnela pomoću vantelesne oplodnje, koja je urađena doniranim ćelijama dobrovoljnog davaoca u jednoj privatnoj beogradskoj klinici.

Zbog njenih godina ta trudnoća je visokorizična, zbog čega je Atifa zbrinuta u GAK "Višegradska" u Beogradu, gde je pod budnim okom lekara. 

Iako presrećna što je veštačka oplodnja uspela, Atifa ne želi da priča o tome, niti da se slika.

"Atifi je ovo četvrti put da dolazi na kliniku u Višegradskoj, u toku svoje trudnoće. Zbog godina njena trudnoća je visokorizična, ali ni njeno zdravlje nije najbolje. Doktori prate i njeno i bebino stanje, stalno vrše kontrole, jer trudnoća može da ugrozi i nju i bebu", kaže za "Informer" izvor blizak trudnici, a to je potvrdio i direktor bolnice u Višegradskoj, pofesor doktor Aleksandar Stefanović. 

"Svaka pacijentkinja ima prava na diskretnost i čuvanje svog identiteta i podataka, a mi kao ustanova smo dužni to da poštujemo. Morate da nas razumete, jer su nama naše trudnice i porodilje na mestu", kaže direktor Stefanović.

U Srbiji zakon nalaže da se vantelesna oplodnja radi isključivo do 42. godine starosti.

Prema rečima GAK "Narodni front", dr Snežane Rakić, najbolje je rađati dok su žene mlade, a njihov organizam sposoban da izenese trudnoću do kraja bez komplikacija.

"Trudnoća žene iz Novog Pazara zbog godina, a verovatno i zbog njenog zdravstvenog stanja, spada u visokorizične. U prilog tome svedoči i naša nedavno urađena studija koju smo sproveli na više od 200 žena do 61. godine. Rezultati su bili poražavajući jer je samo 14 odsto tih straijih pacijentkinja između 50 i 61 godine uspešno iznelo trudnoću, bez komplikacija. Posledice su neizbežne, a osim tegoba i zdravstvenih poremećaja, mogu biti i kobne za život", kaže dr Rakić.