Zdravlje košta, o čemu treba otvoreno govoriti, ali i o tome da zdravstvo mora da bude dostupno, ističe doktorka Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Upravo zbog toga što govori bez dlake na jeziku o problemima zdravstvu, doktorka Grujičić je stekla veliku popularnost na društvenim mrežama.

Govoreći o smrti dečaka nakon preloma ruke u Loznici, Grujičić kaže da su komplikacije sastavni deo posla lekara, ali da zato morate da budete 24 sata uz pacijenta.

"Svim hirurzima umiru pacijenti, a nekada niste zadovoljni operacijom, a pacijent odlično. Ako postoji bila šta sumnjivo, morate da reagujete u trenutku... ako niste u stanju, jer nemate opremu i lekove, morate da pošaljete dalje. Meni je najlakše sa mojim pacijentom, a najteže kada se situacija iskomplikuje, a vi ne znate šta je u pitanju", objašnjava ona.

Grujičić se priseća uslova rada 90-ih godina, kada su lekari u Srbiji radili u nemogućim uslovima i prihvatali se svakakvih rizika.

"Sada nikada to ne bih uradila. Lekari često prenebregnu činjenicu da nedostaje medicinska oprema, a onda kada zaškripi, vide da su napravili grešku", kaže ona.

Za smene koje su nakon toga usledile po zdravstvenim ustanovama, Grujičić kaže kako pretpostavlja da je bilo razloga za to, ali da je problem što Ministarstvo zdravlja ima mali broj inspektora, od kojih mnogi nisu lekari.

"I onda oni dođu da provere da li je stavljen pečat i potpis, što je važno, ali nije najvažnije. Moramo da napravimo sistem kao na Zapadu, da na internetu budu podaci o svim hirurzima - koliko sam uradila operacija, koliko ih se iskomplikovalo, koliko je umrlo, pa da vidimo kako stojimo u odnosu na svetski prosek. Dok to ne uradimo, ne postoji kontrola", ukazuje ona i dodaje da je sistem spor jer proces lečenja putuje godinu dana između lekara, ministarstva, fonda i raznih komisija.PageBreak


Foto: Fonet

Vakcine važnije i od vojne bezbednosti

Dr Grujičić kaže da sumnja u kvalitet vakcina koje su u upotrebi u Srbiji i apeluje da se ne prodaje Institut Torlak.

Odgovarajući na pitanje da li majke da vakcinišu decu vakcinama iz inostranstva, Grujičić kaže: "Ne znam, mene je pitala snaja, a ja sam joj rekla da vakciniše. Imati svoju vakcinu je jedna od najvećih sigurnosti, važnije i od vojne bezbednosti. Spaštavajte Torlak, on mora da ostane naš", zaključila je ona gostujući na RTV.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.