Čak 73 odsto roditelja u Srbiji smatra da ima kompetencije i znanja da adekvatno reaguje na opasne i rizične situacije na internetu. Tek nešto više od 50 odsto roditelja smatra sebe dovoljno, ali ne i potpuno sposobnim da pruži pomoć i podršku svom detetu u takvim okolnostima, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja o rizicima digitalnog nasilja nad decom u Srbiji koje je UNICEF sproveo u saradnji sa agencijom za istraživanje javnog mnjenja Ipsos Strategic Marketing.

Anketa je pokazala i da prostor za unapređenje prevencije i saniranja opasnosti, rizika i zloupotreba na internetu u odnosu na dečiju populaciju uzrasta od osam do 17 godina predstavlja visok nivo iskazanog poverenja roditelja u sopstvenu decu.

Pogledajte iDa li je deci mesto na društvenim mrežama?

U Srbiji četiri od sedam miliona stanovnika koristi internet, pretežno društvene mreže. Iako je roditeljska svest o izlaganju opasnostima i komunikaciji u digitalnom svetu u Srbiji dosta visoka, još uvek nedostaje dovoljno znanja o konkretnim onlajn rizicima i opasnostima za decu.

Većina roditelja dece uzrasta od osam do 17 godina kaže da razgovara sa svojom decom o rizicima i opasnostima koje vrebaju na internetu. Ova komunikacija se intenzivira nakon 9. godine dečijeg uzrasta, a potom intenzitet blago opada nakon 15. godine, pokazala je anketa.

Foto: Promo

„Neophodno je da deca budu svesna da rizik postoji, da ga prepoznaju i da mogu da se obrate roditeljima za pomoć i podršku. Zato je kampanja koju pokrećemo usmerena na roditelje koji treba da budu povezani sa svojom decom, i da zajedno sa njima unapređuju sopstvene internet veštine, digitalnu pismenost i osvešćenost,“ rekla je Severine Leonardi, zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji.

Podršku UNICEF-u u kampanji pružaju i poznate ličnosti - roditelji, među kojima su TV voditeljka Ivana Zarić, radio voditeljka Gorica Nešović, kao i Jelena Gajšek, televizijska voditeljka.

„Jako je bitno da se neguje odnos poverenja sa detetom, da budete sigurni da razume vašu zabrinutost i da će vam poveriti neke od svojih briga. Kada se dete ne boji neke sankcije ili grdnje, lakše će komunicirati sa vama i bićete u boljoj poziciji da utičete na sadržaje kojima pristupa, ali i da mu pomognete u slučaju da ga neko digitalno zlostavlja. Važno je da budemo aktivni u životima naše dece i informišemo se o svemu što je za nas možda novina, a njima svakodnevica i prirodno okruženje,“ poručila je Ivana Zarić, TV voditeljka.

Pogledajte i Roditelji oprez: Šta se dešava sa slikama dece koje postavljate na Fejsbuku

Koordinatorka UNICEF projekata za zaštitu dece Vesna Dejanović ukazala je da bi prosto informatičko opismenjavanje rodtelja bilo pomak i da bi zabrane imale negativan efekat.

Prema njenoj oceni, roditelji nisu dovoljno upoznati sa rizicima koji prete sa interneta i nisu kompetentni da odgovore na njih, već treba da uče uz decu, ne da se prave da znaju.

Unapređenje prevencije digitalnog nasilja je moguće postići uspostavljanjem kvalitetne komunikacije sa detetom, praćenjem njegovih/njenih aktivnosti na internetu, informisanjem roditelja o aktuelnim onlajn trendovima i načinima zaštite od sadržaja koja mogu ugroziti dete, jedan je od zaključaka istraživanja.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.