U Japanu se širi nova varijanta pametnog telefona poznatog kao „mobilni za bdenje“, aparata čije performanse omogućavaju temeljno praćenje radnji i lokacije korisnika i koji je jednostavniji za upotrebu od klasičnih mobilnih uređaja. On je konstruisan s ciljem da roditeljima koji rade omogući praćenje dece i tako umanji rizik da se ona izgube ili budu oteta.

Taj aparat opremljen je snažnim mikrofonom i dugmadima koje omogućavaju zvanje telefona i slanje kratkih poruka na jedan jedini pritisak.

Mikrofon na aparatu može da se uključi daljinski čak i kada dete ne odgovori na poziv tako da roditelji mogu da u svako doba oslušnu šta ono u tom trenutku radi: da li se, recimo, igra, hoda na putu ka školi ili sedi u autobusu. Mikrofon je vrlo osetljiv, pa je moguće čuti i razgovor i druge zvukove u okruženju deteta tako da njegovi staraoci uglavom mogu da shvate u kakvoj se situaciji ono nalazi čak iako ne priča.

Pogledajte i Mališani najugroženiji: Tableti, mobilni telefoni i laptopovi izazivaju rak!

Kao takav, „mobilni za bdenje“ je pravo oruđe nadzora i špijunaže, pa se žene u Japanu šale o tome kako bi mogle da ga ubace muževima u aktovke i prate njihove aktivnosti, te otkriju eventualne prevare.

Telefon, naravno, ima opciju lociranja pomoću sistema za globalno pozicioniranje (dži-pi-es), pa dok god u sebi ima dovoljno struje da radi, roditelji mogu da znaju i tačno mesto na kojem se dete nalazi. Šta više, roditelj sa svakim pozivom koje mu je dete uputilo automatski dobija i link za Gugl mapu, na kojoj može odmah da vidi odakle se dete javlja.

On je, što je vrlo važno, telefon je prilagođen tako da mala deca mogu da ga jednostavno koriste, ali da pri tom ne mogu da se njima igraju zivkajući drugu decu. On naime dozvoljava samo zvanje dva ili tri telefonska broja, majke i oca ili nekog drugog staratelja, pri čemu se prvi okreće prostim pritiskom na veliko dugme, bez kucanja cifara, dok se preostali jednostavno biraju na ekranu.

Aparat takođe omogućava i jednostavno slanje zvučnih poruka, od kojih su mnoge poput „Stigao sam kući“ već unapred ubačene u njega.

Iako je uređaj prvenstveno namenjen maloj deci koja idu u obdanište i niže razrede osnovne škole, mnogi građani ga kupuju i za najstarije članove svoje porodice koji ne vide dobro, pate od lakših oblika demencije ili prosto ne umeju da koriste najnovije, složene telefonske aparate.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama