Ovogodišnje istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji dalo je nimalo zavidne rezultate. Odsustvo poštovanja i podrške lekara i babica tokom porođaja, nemogućnost izbora porođajnih postupaka, nedostatak privatnosti, osećaj straha, nezaštićenosti i nesigurnosti, dominantna su iskustva ovog istraživanja. 

Ipak, porođaj može da protekne drugačije, što potvrđuju iskustva iz Porodilišta Opšte Bolnice MediGroup.

"U Opštoj bolnici MediGroup sam vodila  trudnoću i tamo sam se i porodila na carski rez, ali sam odabrala anesteziju koja mi je omogućila da budem budna tokom porođaja i čujem prvi bebin plač. Ostala sam čak dan duže od predviđenog kako bih naučila sve vezano za negu deteta. Kada sam bila u mogućnosti zbog rane, pedijatrijske sestre su mi pokazivale kako se beba drži, previja, oblači, hrani i ti saveti su mi mnogo značili. Ljubaznost i predusretljivost kojom su me obasipali, ali i osećaj da smo beba i ja u sigurnim rukama, učinili su da moje iskustvo bude za pamćenje", kaže Anja, mama tromesečne Jovane. 

Ovo najmlađe porodilište u Beogradu i prvo na novobeogradskoj opštini, pre dve godine, kada je započelo sa radom, uvelo je potpuno nove, svetske standarde u funkcionisanju ustanova ovog tipa. 

"Kapacitet našeg Porodilišta je veliki - sa dve porođajne sale opremljene najsavremenijom opremom i posebnom salom za carske rezove možemo da obavimo do 2.000 porođaja", ističe prof. dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva i vodeći ekspert na polju vantelesne oplodnje. "Svakom porođaju prisustvuje veliki medicinski tim: ginekolog akušer, babica, asistent babice, anesteziolog, instrumentar, pedijatar i pedijatrijska sestra. Ovaj tim se uvećava ukoliko je reč o carskom rezu."



Kvalitet usluge i udobnost u ovom Porodilištu su na prvom mestu, pa je ambijent ali i sam tok porođaja, prilagođen individualnim potrebama budućih mama uz sve mere sigurnosti. 


"Sve ono što nije u suprotnosti sa medicinskim standardima, na usluzi je našim pacijentkinjama - od izbora muzike tokom porođaja, preko prisustva najmilijih koji će joj davati podršku, pa do stimulacije i anestezije o kojima odlučujemo u dogovoru sa budućim mamama. Svaka pacijentkinja može da dobije epiduralnu anesteziju. Trudimo se da što veći broj porođaja prođe što spontanije i prirodnije, u najudobnijem mogućem položaju za mamu, bez bola i nevezano za sam krevet. Mamama dajemo sve neophodne informacije o toku porođaja kako bi znala šta se dešava sa njom i bebom", naglašava prof. Ljubić i dodaje: "Ukoliko se ispostavi da je potreban carski rez, porođaj je moguć u opštoj anesteziji ili takozvanom spinalnom bloku, a to podrazumeva da je mama sve vreme budna tokom porođaja i da neće propustiti prvi plač bebe."

PageBreak

Radi pružanja emocionalne podrške, porođaju može da prisustvuje otac ili druga, bliska osoba. Nakon porođaja, mame mogu biti smeštene po sopstvenom izboru u jednokrevetne ili dvokrevetne komforne apartmane. Posete su dozvoljene svim članovima porodice, a tate po želji mogu da borave u apartmanu uz mamu i bebu. U zavisnosti od vrste porođaja, u Porodilištu se ostaje od dva do četiri dana.

Kako ističe dr Biljana Prokić, neonatolog Opšte bolnice MediGroup, komfor koji pruža ovo Porodilište za mame i beba ujedno i znači manji rizik za intrahospitalne infekcije, mogućnost bolje opservacije beba, pažljivije nadgledanje podoja i razvoja laktacije, smanjeni broj mastitisa (za godinu dana nije bilo ni jednog), kao i bolju edukaciju mama o nezi bebe.

Obiđite Porodilište Opšte bolnice MediGroup virtuelnom turom


Porodilište poseduje Neonatološku jedinicu i Odeljenje poluintenzivne nege sa najsavremenom opremom čime je obezbeđena sigurnost i za bebe koje su rođene sa određenim faktorom rizika.

"Ukoliko se radi o teško bolesnom novorođenčetu, naše Porodilište obezbeđuje pravovremeni i bezbedni transport u ustanove tercijarnog nivoa koje su specijalizovane za lečenje ovakve dece, što je praksa i drugim državnim porodilištima. Odluka da li će beba ostati kod nas ili biti transportovano u tercijarnu ustanovu, vrši se po svim protokolima koji važe i za državna porodilišta", ističe dr Biljana Prokić.

Po rođenju, bebama se, pored uobičajenih neonatoloških pregleda radi i ultrazvučni pregled srca kao i prvi skrining sluha i to ne metodom otoakustičke emisije koja je uobičajena za ostala porodilišta, već metodom auditivnih evociranih potencijala moždanog stabla. Reč je o bezbednoj i daleko sofisticiranijoj i savršenijoj metodi ranog otkrivanja eventualnih problema sa sluhom kod novorođenčeta.

U zavisnosti od mamine želje, beba može da bude sve vreme pored nje (“baby friendly”), ali i da se odnosi u svoj boks kako bi mama mogla da se odmori i prikupi snagu. Tokom celog boravka u Porodilištu, mami i bebi su  24 časa dnevno na usluzi neonatolozi, pedijatri, babice i pedijatrijske sestre. Mame, ali i tate, uče se kako da na pravilan način podižu, hrane, kupaju i neguju svoju bebu.

Prvi kontrolni pregled bebe nakon izlaska iz Porodilišta usledi nakon tri do pet dana i vrlo je važan. Kako kaže pedijatrijsko iskustvo, u tih nekoliko dana, kada su roditelji upućeni sami na sebe, javljaju se mnoge nedoumice i tek nakon tog perioda uslede prava pitanja pedijatrima. Pedijatrijska služba radi 24 h dnevno 365 dana u godini.  Opšta bolnica MediGroup zainteresovanim roditeljima omogućava i posetu pedijatrijske sestre koja će im pomoći u nezi bebe u prvim danima nakon dolaska kući.

A da bi roditeljima finansijski olakšali ovako važan trenutak u njihovim životima, osmišljen je program pod nazivom “9 na 9” koji pruža mogućnost plaćanja na rate. Ovim programom je obuhvaćeno kontinuirano praćenje trudnoće, kompletna pretporođajna priprema kao i sam porođaj u Porodilištu Opšte bolnice MediGroup.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.