Pored ravnih tabana i problema sa težinom, deformitet kičmenog stuba je glavni problem kod dece u Srbiji, govore podaci sa sistematskih pregleda vršenih u osnovnim školama Srbije. Glavni krivac za ovo je savremen način života, kažu lekari, a da je stanje alarmantno svedoči i zastrašujuća cifra – svako treće dete u Srbiji ima krivu kičmu!

Do deformiteta kičmenog stuba najčešće dolazi kod dece uzrasta od pete godine do pubertetskog perioda, s tim što se to načešće događa pred sam pubertet. Tada dolazi do naglog rasta i razvoja deteta, i mišići koji se nalaze oko kičme jednostavno ne mogu da drže čvrsto kičmeni stub, zbog čega se on pomeri iz svog ležišta. To se dešava  naročito ako se deca ne bave sportom, predugo sede ispred računara  ili televizora, nepravilno sede u školskoj klupi i nose rančeve na jednom ramenu", kaže pedijatar Saša Milićević.


Pogledajte i Korektivne vežbe za kičmu (VIDEO)

Od velike važnosti je da roditelji prate razvoj deteta i ako primete neku nepravilnost da odmah odreaguju, jer se kriva kičma može izlečiti uz upornost i korektivne vežbe.

"Pravilnim i propisanim vežbama, koje se redovno praktikuju, moguće je kičmu vratiti u normalu. Deformitet može da se leči i ako se otkrije nakon završenog razvoja, ali tada je to znatno teže  i komplikovanije. Ali, da uopšte ne bi došli u situaciju da im dete ima deformisanu kičmu roditelji bi trebalo da ga upišu na sport, naročito plivanje, veslanje ili odbojku, jer ti sportovi su najpogodniji za pravilan razvoj kičme", navela je fizioterapeut Biljana Jablan.

Izvor: Naše novine

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.