Uvođenje skrininga beba na urođene srčane anomalije bi pomoglo u pravovremenom prepoznavanju simptoma malformacija, a samim tim bi se smanjila ukupna smrtnost mališana.


"Kritične urođene srčane mane ima u proseku jedno do dvoje na 1.000 živorođene dece", istče profesor dr Jovan Košutić, specijalista dečje kardiologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".


Pogledajte i Dečja kardiologija: I deci srce zatreperi

Masovan skrining novorođenčadi na neke bolesti poput hipotireoze i fenilketonurije se uspešno radi već 30 godina, ali se urođene srčane mane ne kontrolišu. Kako ističe dr Košutić, problem neprepoznavanja mana je veliki jer postoje nedijagnostifikovani slučajevi dece koja dolaze u veoma teškom stanju. Sa druge strane, dešava se da deca sa ozbiljnim srčanim manama budu otpuštena iz porodilišta kao zdrava. Uvođenje rutinskog skrininga novorođene dece na urođene srčane mane, smanjilo bi ukupnu smrtnost novorođenčadi.


Masovan skrining novorođenčadi može da se radi metodom pulsne oksimetrije. Elektroda se stavi na prst novorođenčeta i aparat pokaže koliko dete ima kiseonika u krvi. To je najcešće sasvim dovoljno da se proceni da li dete ima urođenu srčanu manu, čak i ako nema nikakve tegobe. Kako navodi dr Košutić, u svetu se ovaj skrining radi u drugom danu života, i takva procedura može drastično da smanji smrtnost novorođenčadi. Nažalost, ni u jednoj bolnici u Srbiji trenutno se ovo testiranje ne radi rutinski.



Pogledajte i Skrining sluha novorođenčeta


Nabavka aparata, pulsnih oksimetara, nije prevelika investicija, jer je dovoljan jedan aparat po porodilištu da pokrije potrebe sve dece.  Nadamo se da će Ministarstvo zdravlja u narednom periodu taj projekat odobriti. Ako zaživi, bitno će doprineti smanjivanju novorođenačke smrtnosti, koja je kod nas značajno veća nego u zemljama Evropske unije.


Izvor: Večernje Novosti 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.