Na Svetski dan kontracepcije, Srbija se suočava sa poražavajućom statistkom - manje od 10 posto adolescenata koristi kontracepciju, a trudnoću godišnje prekine između tri i šest hiljada devojaka.

Reproduktivno zdravlje mladih je sve više ugroženo, pre svega jer o tome ne znaju dovoljno, upozoravaju lekari. Kako bi pomogli mladima, u školama u Vojvodini uveden je poseban predmet.

VIŠE: 11 iznenađujućih činjenica o kontraceptivnim pilulama

Da adolescenti sa svojom seksualnošću ne bi bili na "Vi", a da roditelji ne bi crveneli i izbegavali razgovore o toj temi, Vojvodina je prošle školske godine u 10 srednjih škola uvela predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju. Projekat je sada proširen na 66 srednjih škola.

Prema rečima učenika koji su pohađali nastavu kažu da su na interesantan način, često i kroz šale učili kako da brinu o svom zdravlju.

Jovanka Terzić, profesorka biologije u Gimnaziji "Isidora Sekulić", kaže da deca generalno kada dođu u srednju školu nemaju maltene nikakvo znanje o reproduktivnom zdravlju.

"To nam pokazuje inicijalni test koji rade na početku tako da posle obavljenih predavanja njihovo znanje je daleko bolje i kvalitetnije", kaže profesorka Terzić.

VIŠE UN: Kontracepcija je ljudsko pravo

Seksualno vaspitanje nije novina u našem obrazovnom sistemu. Oni koji su na te časove išli još sedamdesetih godina, veruju da je to dobra praksa i da treba da je imaju njihova deca.

"Čita s Interneta, onda tvrdi kako zna, sad je zaista pitanje koliko su to kvalitetne informacije koje dobija preko interneta. Smatram da je bolje da im predavanja drže stručnjaci, imamo toliko mladih nezaposlenih lekara", smatra majka adolescentkinje Milijana Beljaković Pavlović.

U Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu smatraju da znanje o reproduktivnom zdravlju nije manje važno od građanskog vaspitanja ili veronauke zbog čega će, kažu, Ministarstvu prosvete predložiti da se on uvede u sve srednje škole u Srbiji.

"Investiranje u zdravlje i u naše mlade ljude jeste najjeftinija investicija i mnogo manje košta nego sutra sve posledice do kojih može doći iz neznanja, dakle, od steriliteta, polno prenosivih infekcija, neželjenih trudnoća, sve to ide opet na teret države, a da ne govorimo o tome koliko to može da košta našu decu", kaže Marinika Tepić, pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

VIŠE: Pilule za kontracepciju povećavaju rizik za nastanak raka?

U Ministarstvu prosvete odgovaraju da se za sada ne planira uvođenje novih predmeta jer bi to, objašnjavaju, uvećalo nedeljni fond časova koji je zakonski regulisan. Podsećaju da se o reproduktivnom zdravlju uči u osnovnim školama i to u okviru Biologije i programa Zdravstveno vaspitanje.

Lekari smatraju da u osnovnim školama treba imati ozbiljnu edukaciju o seksulanom vaspitanju, prilagođenu uzrastu.

"Istraživanje pokazuje da poslednjih godina imamo čak trudnoće među jako mladim devojkama uzrasta 11 i 12 godina što je poražavajući podatak ako znamo da u zemljama koje se ozbiljno bave tim problemom u evropi se smatra neprihvatljivim rađanjem pre 17 godine života zato što u tom periodu trudnica još uvek nije zrela", kaže doktorka Katarina Sedlecki iz Republičkog centra za planiranje porodice.

Svaki četvrti adolescent prvo seksulano iskustvo ostvari sa 16 i manje godina. Lekaru se najčešće obraćaju tek pošto nastane problem, pokazuju istraživanja, kako piše RTS.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.