Kako pokazuju rezultati istraživanja britanskog Organa za ljudsku oplodnju i embriologiju, u Velikoj Britaniji postoji "elitna grupa" donora sperme čiji članovi su postali biološki očevi u više od 6.200 slučajeva. Pre 2005. godine, piše "Dejli Mejl", donori su mogli da ostanu anonimni, zbog čega deca nisu mogla da dođu do podataka o tome čiji su genetski materijal nasledili. Tako je postojala velika verovatnoća da se polubraća i polusestre sretnu bez ikakvih znanja o tome da dele jednog roditelja.

Ipak, 2005 godine su doneti zakoni prema kojima svako dete koje je došlo na svet zahvaljujući vantelesnoj oplodnji semenom tečnošću donora ima pravo da sazna identitet biološklog oca ukoliko to poželi.

VIŠE: Potražnja za donatorima sperme iz Danske

Takođe, prema britanskim zakonima, samo deset žena iz različitih porodica može dobiti spermu jednog muškarca, a to znači da u čitavoj ovoj zemlji postoji sve veći broj polubraće i polusestara koji nisu ni svesni toga koliko "članova porodice" ih okružuje.

Ipak, evropski rekorder u broju dece rođene zahvaljujući njegovim donacijama ne dolazi iz Velike Britanije. Reč je o Edu Houbenu, Danac koji je od 2002. godine postao biološki otac 98 mališana.

VIŠE: Gledanje televizije utiče na kvalitet spermatozoida

Danas on ne donira spermu u bankama namenjenim tome, već "onako kako Bog zapoveda", kako on kaže. Na taj način pokušava da pomogne lezbijskim parovima i heteroseksualnim ženama čiji partneri imaju probleme s plodnošću.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.