Mame koje su aktivno učestvovale u kampanji čiji je cilj isplata zarada porodiljama bez kašnjenja, rasterećivanje privrede suvišnih finansijskih i administrativnih troškova i direktno preuzimanje odgovornosti za porodilje od strane države sutra će u Narodnoj skupštini razgovarati o ovom važnom društvenom problemu s narodnim poslanicima. Cilj kampanje je promena člana 13. Zakona o finansijskoj podršci porodici, kojom bi se omogućilo da porodiljske nadoknade zaposlenim mamama tokom porodiljskog odsustva budu isplaćivane iz budžeta Republike Srbije direktno na račun, a ne preko firme.

“Razgovore sa poslanicima počinjemo simbolično na Svetski dan porodice, koji se obeležava 15. maja širom sveta.  Ovaj datum je ustanovljen da bi se podigla svest o pitanjima porodice, a  u Srbiji  se na žalost država samo deklarativno zalaže za njen bolji položaj. Smatramo da mame baš danas treba da počnu razgovore sa poslanicima, kao predstavnicima koje su građani izabrali i onima koji imaju moć da promene loše zakonsko rešenje,” objasnila je Ana Babović, izvršna direktorka „Srbije u pokretu“, jedne od tri organizacije koje su pokrenule  kampanju.

Bojana Selaković iz Udruženja Roditelj objasnila je da zaposlenim mamama u Srbiji plata kasni i po nekoliko meseci i da se zakonsko rešenje po kojem su firme dužne da porodiljama isplate platu, a onda čekaju da država njima refundira novac, u praksi se pokazalo kao loše.

“Cenu nepoštovanja zakona od strane poslodavaca na kraju plaćaju mame i njihove porodice i to u momentu kada im se troškovi zbog prinove višestruko uvećavaju”, rekla je ona.

Na Dan porodice ove majke apeluju na poslanike, kao predstavnike u najvišem zakonodavnom telu u Srbiji , da glasaju za promenu Zakona i omoguće zaposlenim majkama i njihovim porodicama u Srbiji da u mesecima posle porođaja redovno primaju svoju platu.

“Iako se država deklarativno zalaže za borbu protiv bele kuge i zaštitu porodice, u praksi, njeni potezi pokazuju da im porodica nije važna. U kratkom vremenskom roku doneto je nekoliko odluka koje su direktno na štetu majki i čitavih njihovih porodica, kao što su nezakonite naplate solidarnog poreza trudnicama i porodiljama i drastično smanjenje jednokratne pomoći najugroženijim porodiljama u Beogradu,“ dodala je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.