U našoj zemlji se svake godine prevremeno rodi više od 4.000 beba.

Direktorka Instituta za neonatologiju u Beogradu Milica Ranković Janevski rekla je Tanjugu da se 850 do 950 prevremeno rođenih beba iz cele Srbije zbrine u ovoj ustanovi i da 16 odsto beba primljenih na lečenje ima težinu manju od 1.000 grama.

U svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre redovnog termina za porođaj, a od tog broja milion njih ne preživi.


"Prevremeno rođenje dece je izuzetan šok za celu porodicu i veliki zadatak za sve medicinske profesionalce. Čak 70 odsto prevremeno rođenih beba zahteva prijem u intenzivnu negu, dok 44 odsto moraju da budu na mehaničkoj ventilaciji", naglašava Ranković Janevski.


Ona je navela da je lečenje ove dece dugotrajno, često neizvesno, nosi velike rizike i moguće kasnije posledice.

Srbija je u 2000. godini imala 10,6 smrti beba na 1.000 živorođene dece, a 2011. godine taj broj je bio 6,3. Iako je napredak u ovoj oblasti očigledan, naša zemlja neće moći da ostvari nacionalni milenijumski cilj da se stopa smrtnosti odojčadi do 2015. godine smanji na 4,5.


Zahvaljujući savremenim metodama lečenja, danas i veoma nezrela deca ili deca veoma male težine na rođenju imaju šansu da prežive, a najmlađa beba koja se uspešno lečila u beogradskom Institutu za neonatologiju rođena je u 22. nedelji trudnoće i imala je svega 500 grama.