Redžinald Bajron, profesor sociologije na Univerzitetu „Sautvestern“, i njegov kolega Vinsent Rošinjo s Univerziteta u Ohaju sproveli su istraživanje o tome koliko poslodavci obraćaju pažnju na činjenicu da je u Americi zabranjeno otpuštanje žena isključivo zbog trudnoće. Utvrdili su da je trudnoća čest razlog otpuštanja, što neki poslodavci pravdaju navodnom nepouzdanošću zaposlenih trudnica i njihovim odsustvima s posla. Ipak, autori istraživanja zaključili su radnice koje nisu trudnice, a zaista su nepouzdane i ne dolaze redovno na posao ne dobijaju otkaze koliko trudnice.

"Čini se da je razvijena strategije čiji je cilj da se trudne žene predstave kao nepouzdane", smatra Bajron.

On i Rošinjo analizirali su 70 slučajeva otkaza koji su uzrokovani trudnoćom zaposlenih između 1986. i 2003. godine, kao i dodatnih 15 slučajeva između 2007. i 2011. Na osnovu tih analiza, zaključili su da je trudnoća razlog što je čak 40 procenata žena ostalo bez posla u slučajevima otpuštanja zasnovanih na polnoj diskriminaciji, kao i da je u 30 odsto takvih slučajeva kao formalni razlog navedeno loše obavljanje posla.

"Neki poslodavci smatraju da su trudnice rastrojene i da će se takvo ponašanje nastaviti i u budućnosti", objasnio je Rošinjo, a njegov kolega dodao je da kompanije svesno krše zakon i ne nameravaju da promene način funkcionisanja.

"Organizacionu kulturu je veoma teško promeniti", zaključio je Bajron i najavio da će nastaviti istraživanja na ovu temu.