Rezultati projekta "Ispitivanje plućne funkcije dece Srbije" pokazali su da je plućna funkcija dece u Srbiji u opsegu predviđenih vrednosti evropskog standarda, međutim zabrinjavajući podatak je da su za određeni broj parametara ostvarene niže vrednosti od pomenutog proseka. Projekat je realizovan zahvaljujući donaciji kompanije Vip mobile, kao i podršci Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na okupljanju povodom predstavljanja rezultata istraživanja, pored predstavnika Društva "Dašak" i kompanije Vip mobile, o značaju ovog projekta, govorili predstavnici resornog ministarstva, kao i pulmolozi koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

"Ovo istraživanje predstavlja značajan iskorak u definisanju standarda parametara plućne funkcije, što će znatno pomoći dijagnostiku plućnih bolesti kod naših najmlađih. Rezultati koje smo dobili omogućiće da postavimo jasno definisane parametre po meri dece sa našeg podneblja, uzimajući u obzir njihove telesne karakteristike i životne navike", izjavila je ovom prilikom dr Dubravka Šaranović Racić, viši savetnik u Ministarstvu zdravlja.

"Činjenica da smo u određenim parametrima čak iznad evropskog proseka bi trebalo da nam posluži kao podstrek da, pored utvrđivanja standarda, uložimo dodatni napor i u promociju fizičke aktivnosti i zdravih životnih stilova, jer je to jedini dugorični ulog u respiratorno zdravlje naše dece", dodala je dr Snežana Radić, predsednica Društva "Dašak".

Osim nedovoljne fizičke aktivnosti, među uzrocima nižih vrednosti su deformitet kičmenog stuba i gojaznost kod dece, što znatno utiče i na njihovu plućnu funkciju. Takođe, deca u Srbiji žive u okruženju u kom su izložena duvanskom dimu u većem procentu od dece u Evropi što takođe utiče na ostvarene vrednosti. Prema podacima ovog merenja najbolje rezultate su imali mališani iz Novog Sada i Kragujevca, čije su vrednosti parametara plućne funkcije za pet do 15 odsto bolje od evropskog proseka. Takođe, zanimljiv je podatak da su u odnosu na predviđene vrednosti prema visini, težini i uzrastu, devojčice u većini parametara ostvarile bolje rezultate u odnosu na dečake, što dokazuje da su fizički aktivnije od svojih vršnjaka.

U Srbiji su u svakodnevnoj upotrebi standardi parametara plućne funkcije utvrđeni na nivou Evrope, koji u potpunosti ne odgovaraju traženim parametrima naših najmlađih, pa je upravo značaj ovog projekta u uspostavljanju lokalnih standarda plućne funkcije. Tokom akcije merenja urađeno je gotovo 4000 spirometrija, a merenjem su obuhvaćena zdrava deca uzrasta šest do 19 godina, koja pohađaju osnovne i srednje škole u Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, Beogradu, Užicu, Šapcu, Nišu i Čačku.

Početkom godine, kompanija Vip mobile donirala je Društvu "Dašak" 3.000.000 dinara, zahvaljujući kojima je omogućena kupovina najmodernijeg spirometra, aparata za proveru plućne funkcije, kao i realizaciju projekta kojim se utvrđuju kriterijumi za dijagnostikovanje astme kod dece na nivou Srbije.