Izvor: Novosti.rs


U ponedeljak će poslanici u Skupštini Srbije početi raspravu o predloženom Zakonu o pravima pacijenata, koji predviđa značajna proširenja prava adolescenatima u pogledu zdravstvene zaštite. Naime, prema članu 19, već od 15. godine adolescentima neće biti potrebna roditeljska saglasnost da bi se podvrgli zahvatima hirurga.


Iako u Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je takvo rešenje uneto na zahtev Unicefa i Centra za zaštitu dece i da se on ne odnosi na hitne slučajeve, stručnjaci smatraju da ono otvara prostor za mnoge probleme u lečenju mladih.


"Individualno je koliko je dete od 15 godina zrelo da bez konsultacije sa stručnjacima i roditeljima,

Poseban apsurd je činjenica da je Zakonom o radnim odnosima predviđeno da deca od 15 godina moraju imati saglasnost roditelja ako žele da se zaposle, dok je za udaju ili ženidbu  i sa 16 potrebna potvrda suda da je adolescent telesno i duševno zreo za brak

donosi tako velike odluke kao što je odlazak na hirurški zahvat, ali je, u suštini za to rano", kaže Gordana Mijalković, dečji psiholog u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.


Ono što posebno brine roditelje je mogućnost da deca sama odlučuju o tome hoće li posetiti estetskog hirurga. S obzirom da je ova grana medicine u opštoj ekspanziji i da se finansira iz sopstvenog džepa, realno je očekivati da će mnogi iskoristiti priliku za zaradu i ispunjavati hirove još uvek nedovoljno zrele omladine.


"Kako se punoletstvo stiče sa 18 godina, a dotad su roditelji odgovorni za svoje dete, tog principa bi se trebalo držati i kad je u pitanju donošenje odluka o hirurškom zahvatu", smatra profesor dr Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije.


Inače, od prošle godine zakonom je omogućeno adolescentima da pred roditeljima zataje podatke iz svog zdravstvenog kartona.